Insändare: ”Sjuka” barn tvingas stanna hemma i pandemitider

Insändare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Som förälder är du hemma med ditt ”sjuka” barn. Studiemiljön hemma är inte optimal. Vilket barn väljer inte paddan för favoritserien eller tv-spelet istället för skoluppgifter?”, skriver insändarskribenten.
Foto: Isabell Höjman/TT
Vi är i en pandemi med namnet covid-19, delar av namnet syftar till året 2019 då viruset först upptäcktes. Ska man vara krass så började det på allvar senvintern 2020. Det har varit mycket rädslor och oro, vilket är förståeligt. Nu har två år gått.

Två år har skolorna haft på sig att komma på en alternativ lösning, då föräldrar måste vara hemma med barn med ringa symtom på sjukdom. Nu är trycket högt för PCR-test för covid-19 vilket innebär att ett friskt barn med enkelhet är hemma en vecka. En vecka med frånvaro många gånger helt i onödan. Det är nämligen 2022 och vi lever i ett digitalt samhälle.

Som förälder är du hemma med ditt ”sjuka” barn. Vi får uppgifter som ska göras för att inte komma för långt efter klasskamraterna. Studiemiljön hemma är inte optimal. Roligare saker pockar på uppmärksamheten. Vilket barn väljer inte paddan för favoritserien eller tv-spelet istället för skoluppgifter? Som förälder och barn är det lätt att råka i luven på varandra. Pedagogiken blir därefter. Ovänskapen är ett faktum.

Nu är det dags för skolorna att sluta tänka ”snart är det över”. Nu är det dags för skolan att ”steppa upp”, och erbjuda barnen undervisning via teams/zoom eller annan digital tjänst. Det går att undervisa i klassrummet samtidigt som ”sjuka” barn hemma är uppkopplade via länk.

Det kanske inte är helt optimalt men det är bättre än en veckas tv-spel. En lärare och klasskamrater med tydligt uppstyrd dag i form av lektioner hjälper barnet (och förälder) till struktur. Hur kan det vara omöjligt att tillmötesgå och hjälpa familjer i detta? Pandemin, restriktioner och liknande ser ut att fortsätta. Som förälder förväntar jag mig att skolan ställer om till de nya förutsättningarna.

Förälder till barn i grundskolan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.