Hoppa till huvudinnehållet

Gängkriminella fångar pressade skolelev i Karlstad: ”Dom ska lämna tio lax”

Publicerad:
Sms-konversation mellan den 18-årige skoleleven och de misstänkta Kumlafångarna.
Sms-konversation mellan den 18-årige skoleleven och de misstänkta Kumlafångarna. Foto: Polisen

De misstänks ha styrt vapenhandeln inifrån högsäkerhetsfängelset Kumla.

Samtidigt pressade de gängkriminella fångarna en gymnasieelev i Karlstad att sköta deras brottsliga pengatransaktioner.

”Okej bram stressa dem säg att du behöver tio lax till denna helg” skriver de till skoleleven.

Den 18-årige gymnasieeleven läser ekonomi i Karlstad och brukar träffa sina vänner för att plugga extra i biblioteket på kvällarna.

När de är klara med studierna gymmar de ofta tillsammans eller – om det är helg – går ut och festar på populära nattklubbar i Karlstad.

Den 18-årige gymnasieleven går i skola och umgås med sina vänner i centrala Karlstad – samtidigt som han misstänks ha hjälpt till att ordna transaktioner åt fångar på Kumla.
Den 18-årige gymnasieleven går i skola och umgås med sina vänner i centrala Karlstad – samtidigt som han misstänks ha hjälpt till att ordna transaktioner åt fångar på Kumla.

Men parallellt med det vanliga tonårslivet misstänks 18-åringen ha pressats att sköta ett stort antal brottsliga affärer åt en 22-årig gängkriminell Karlstadsbo som sitter inlåst på Kumlafängelset och hans 26-årige medfånge.

Pressade skolelev

Kumlafångarna misstänks ha kunnat kommunicera med omvärlden via den 26-årige mannens flickvän – som på uppdrag av dem skickat meddelanden som de dikterat åt henne.

På så vis har den 18-årige skoleleven pressats att sköta männens finansiella affärer i Karlstad.

De två brottsmisstänkta fångarna lärde känna varandra när de satt inlåsta på samma avdelning på högsäkerhetsfängelset Kumla.
De två brottsmisstänkta fångarna lärde känna varandra när de satt inlåsta på samma avdelning på högsäkerhetsfängelset Kumla. Foto: FREDRIK PERSSON

Sms-konversationer i 18-åringens mobiltelefon avslöjar hur Kumlafångarna misstänks ha beordrat honom att hämta stora summor pengar från andra kriminella personer i Karlstad och sedan skicka pengarna vidare via Swish eller Western Union.

”Hälsa dom XX kommer inte ringa dom o dom ska lösa alla pengar. Stressa dom igen bror. Dom ska lämna tio lax nu skriv när dom har lämnat” skriver Kumlafångarna i ett sms.

”Behöver tio lax”

Skoleleven svarar att han ska möta personerna om 40 minuter.

”Okej bram jag låter någon komma till dig imorgon eller övermorgon och hämta dom 25 laxen” skriver Kumlafångarna.

Nästa dag fortsätter de kontakta skoleleven och hetsa honom att ordna fram pengarna från deras kriminella vänner.

De kriminella vännerna i Karlstad misstänks ha fått en film där olika vapen som var till salu förevisades.
De kriminella vännerna i Karlstad misstänks ha fått en film där olika vapen som var till salu förevisades. Foto: Polisen

”Okej bram stressa dom säg att du behöver tio lax till denna helg för att ja ska göra nåt nytt med dom” skriver Kumlafångarna.

”Jag är i skolan”

Därefter är det ett uppehåll i konversationen på en dryg vecka, men sen börjar de krävande meddelandena komma igen.

”Bror har dom kommit med några para? Det är viktigt hälsa dom det” skriver Kumlafångarna.

”Dom skulle lämna para i dag” svarar skoleleven.

”Okej bror men stressa dom låt de bli klart fort ring dom stressa dom låt dom lämna innan kl 2. Och kan du skicka via western union de jätte viktigt” skriver Kumlafångarna.

18-åringen försöker förklara att han är upptagen med studier.

”Jag är i skolan nu bror om dem lämnar i dag jag löser de efter” skriver han.

Och fortsätter efter ytterligare hetsande sms:

”A chilla ska bara sluta skolan.”

Avslöjade

Den intensiva sms-konversationen – där skoleleven styrs att hämta pengar på olika sätt – fortsätter fram till 10 oktober då polisen avslöjade de två Kumlafångarnas hemliga kommunikationsväg.

I förra veckan åtalades Kumlafångarna samt flickvännen för medhjälp till grovt vapenbrott. Dessutom åtalades en annan 22-årig Karlstadsbo samt en 21-årig man från Stockholm för grovt vapenbrott efter 22-åringen misstänks ha köpt ett vapen av 21-åringen, en affär som misstänks ha förmedlats av Kumlafångarna.

Rättegången börjar på torsdag.

Brevet till gängvännerna: ”Gang gang, skottsäker kärlek till er”De misstänks ha styrt vapenhandel från Kumlafängelset – Karlstadsbor åtalas

Artikeltaggar

Brott & blåljusGängkriminalitetKarlstadKumlaanstaltenSwishVapenbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.