NWT reder ut: Det krävs för att ditt barns klass blir hemskickad eller inte

Publicerad:
Allt fler klasser i Värmland och Karlstad behöver studera hemifrån på grund av covid-19. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allt fler skolklasser skickas hem efter påträffad smitta och fler fall dyker upp.

Men vad krävs för att en klass ska skickas hem? Hur tas beslutet? Och varför kan vissa klasser stanna på skolan?

NWT reder ut.

Fem kommunala grundskolor i Karlstad har just nu en eller flera klasser på distansundervisning.

Några klasser är enligt de senaste uppgifterna tillbaka på skolan i morgon, medan andra får spendera hela veckan hemma.

Nya beslut: Tre klasser i samma skola distansundervisas

Som förälder till skolbarn är det kanske svårt att hänga med i turerna, varför är mitt barns klass hemma, men inte grannens?

Beslutet kan se olika ut, även om det till synes ser ut att vara liknade förutsättningar i en klass som stannar hemma med en som stannar kvar på skolan.

Så går ett beslut till

Lena Huldén är utredare på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun. Hon berättar att de fått direktiv från Smittskydd Värmland som de följer så fort coronaviruset bekräftas på en skola. Så här ser de ut i Karlstad:

– Är det tre fall eller fler som har bekräftats i en klass eller grupp, antingen elever eller medarbetare, som varit i verksamheten i smittsam fas då tar skolans rektor kontakt med Smittskydd Värmland.

Smittskyddsläkaren: ”Extremt prövande period framför oss”

Och det här är som det lätt blir otydligt för Karlstadsborna: Vad är smittsam fas?

– Har man varit i verksamheten under de senaste 48 timmarna innan första symtom räknas man i huvudsak som det, säger Lena Huldén.

– Så det kan vara många fler fall i en klass eller grupp, men som inte varit i skolan under en smittsam fas.

De tar beslutet

Har dock bedömningen gjorts att tre eller fler fall varit i verksamheten under en smittsam fas inleds diskussionen med Smittskydd Värmland om eventuella distansstudier och hur länge det i så fall behövs.

– Då får skolans rektor redovisa hur frånvaron överlag ser ut i klassen samt hur många och vilka det är som är hemma med covid-19-liknande symtom. Antalet dagar som eleverna rekommenderas att vara hemma utgår från en helhetsbedömning.

Men det är varken skolans rektor eller Smittskydd Värmland som sedan tar det officiella beslutet.

Kritiken mot ”fulbokare” i vaccineringen i Värmland: ”Det är inte så bra”

– Deras råd skickas över till förvaltningsledningen och därefter är det barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott som tar det officiella beslutet, säger Lena Huldén.

Det är barn- och ungdomsförvaltningens arbetsutskott i Karlstads kommun som beslutar om hemundervisning.
Det är barn- och ungdomsförvaltningens arbetsutskott i Karlstads kommun som beslutar om hemundervisning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men distansstudierna kan redan börja gälla efter att förvaltningsledningen fått Smittskydd Värmlands rekommendation.

– Eftersom det går väldigt snabbt nu så har förvaltningsledningen en dialog hela tiden med barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott som får rådet över vad som gäller, medan det formella beslutet först kan fattas dagen efter.

”Ganska stort mörkertal” trots nytt stort smittorekord i Värmland

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott sammanträder varje vardag klockan 08.00. Besluten om distansundervisning kan gälla för samma dag eller retroaktivt för gårdagen.

Bekymmersam sits

Enligt Anna Skogstam, som är smittskyddsläkare i Region Värmland, så är det en bekymmersam sits i Värmlands skolor just nu.

– Precis som i övriga samhället sprids coronaviruset även bland barn och unga och det visar sig i skolorna och på fritidsaktiviteter.

Nya rutiner i provtagningen i Värmland – de ska inte testas längre

Trots det bekymmersamma sitsen är Folkhälsomyndigheten och regeringen än så länge tydliga med att det är närundervisning som gäller, enligt Anna Skogstam:

– Man har en hel del verktyg att ta till och det är till exempel att inte blanda grupper och klasser, samt att inte ha några stora samlingar. Inga övriga restriktioner är på gång vad jag vet, sedan vet man aldrig vad Folkhälsomyndigheten och regeringen kommer med.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Det finns fall på många skolor i dag i Värmland, men än så länge de är begränsade till vissa klasser, vilket är ett tecken på att skolorna lyckas hålla isär grupper, menar Anna Skogstam.

Peter, 62, dog i covid-19: ”Lade handen på hjärtat och kände att det stannade"

Vad gäller råden till skolorna i samband med distansstudier finns det även olika förutsättningar för olika skolor i länet som kan påverka beslut, har Smittskydd Värmland tidigare meddelat.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Barn- och ungdomsförvaltningenCoronavirusetDistansundervisningKarlstadKarlstads kommunSkola och utbildningVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare