Hoppa till huvudinnehållet

”Ganska stort mörkertal” trots nytt stort smittorekord i Värmland

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

4 098 värmlänningar bekräftades smittade förra veckan.

Det blir det tredje smittspridningsrekordet på raken i Värmland, men ändå inte i nivå med Folkhälsomyndighetens scenarier.

– Vi kan misstänka att vi har ett ganska stort mörkertal, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Under förra veckan fortsatte smittspridningen att öka i Värmland och nå nya rekordnivåer.

Totalt konstaterades drygt 4 092 fall under vecka 2, enligt Region Värmlands siffror. Detta eftersom 1 689 fall hittades fredag–söndag.

Det innebär att det tidigare veckorekordet, som noterades bara veckan innan, slogs med drygt 1 000 fall (under vecka 1 konstaterades 3 007 fall enligt regionens siffror).

Även provtagningen nådde helt nya nivåer förra veckan när 15 000 bokningar gjordes totalt. Trycket är nu extremt på egenprovtagningen i Värmland, vilket förklarar de nya rutinerna (läs mer här).

Sedan i fredags har ytterligare 6 202 provtagningar gjorts.

Nya rutiner i provtagningen i Värmland – de ska inte testas längre

Andelen som testar positivt ligger också på höga nivåer. Förra veckan var nästan var tredje test positivt.

– Vi har en omfattande samhällsspridning och det visar sig främst genom att de lindriga fallen i samhället ökar. Trycket på vården på grund av covid-19 är lägre än förra året vid motsvarande tidpunkt, säger Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Ingen värmlänning med covid-19 vårdas på iva just nu.
Ingen värmlänning med covid-19 vårdas på iva just nu. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Enligt de senaste tillgängliga sjukhussiffrorna vårdas 29 patienter med covid-19 på sjukhus, vilket är fem fler än i fredags och är den högsta siffran sedan i juni 2021.

Men ingen av dessa vårdas på iva för stunden och alla vårdas heller inte på sjukhus enbart på grund av covid-19.

– Jag skulle uppskatta att ungefär hälften har en annan orsak som är starkt bidragande till deras vårdtid här, säger Anna Skogstam vidare.

Betyder det att det inte måste bli ett jättehögt tryck på sjukhusen?

– När man tittar på omvärlden har man sett samma tendenser, att även om smittspridningen är hög så blir det inte den massiva belastningen vi säkert hade fått med delta- eller brittiska varianten. Plus att vi nu är vaccinerade.

– Men vi ska vara redo för att behöva ta emot fler. I synnerhet på iva.

Inte i nivå med scenarierna – än

Förra veckan uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina scenarier för hur smittspridningen kan komma att utvecklas i landet och regionerna.

Fram till förra veckan följde utvecklingen i Värmland det mer lindriga scenariot (som ändå innefattade väldigt många fall).

Dock så blev förra veckan inte alls i nivå med något av scenarierna som visade antingen 6 000 eller 8 000 fall, medan det preliminärt slutade i 4 098 fall, vilket är positivt, enligt Anna Skogstam.

– Samtidigt som vi har en extremt belastad provtagning med en omfattande samhällsspridning vilket gör att vi kan misstänka att vi har ett ganska stort mörkertal.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.