Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren: ”Extremt prövande period framför oss”

Publicerad:
Biträdande smittskyddsläkaren Anna Skogstam säger att februari kommer bli tuff.
Biträdande smittskyddsläkaren Anna Skogstam säger att februari kommer bli tuff. Foto: Helena Karlsson

Smittspridningskurvan har pekat rakt upp de senaste veckorna.

Snart nås troligtvis toppen och målet är att siffrorna lika snabbt ska gå ner.

Men det kan ändå ta ett tag innan det lugnar sig helt.

– Det är ett väldigt osäkert läge nu, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Sedan i slutet av 2021 har antalet fall i Värmland ökat lavinartat. Tre veckor i rad har aldrig tidigare skådade siffror i pandemin nåtts.

Kritiken mot ”fulbokare” i vaccineringen i Värmland: ”Det är inte så bra”

Vården har på nytt blivit belastad, men den höga smittspridningen medför även fler tuffa konsekvenser. I skolor är läget redan bekymmersamt, enligt smittskyddsläkaren.

– Vi har en extremt hög sjukfrånvaro i vissa viktiga verksamheter. Även om man bara blir lindrigt sjuk så påverkar det samhället, säger Anna Skogstam.

Kan klinga av snabbt

Vaccinationstäckningen plus indikationen om att omikron är en mildare variant tros ligga bakom att vården ännu inte är lika belastad som under tidigare vågor under pandemin.

Nya rutiner i provtagningen i Värmland – de ska inte testas längre

Samtidigt finns det en eftersläppning mellan en hög smittspridning och ett ökat vårdtryck, så hur det slutar är för tidigt att slå fast, enligt Anna Skogstam.

Folkhälsomyndigheten tror att toppen av smittspridningen nås i slutet av januari. Förhoppningen är sedan att det ska vända ner lika fort som det ökade.

– Jag tror och hoppas att det efter toppen klingar av ganska snabbt. Om inte en ny variant introduceras, så klart. Men allt talar för en ganska snabbt avklingande effekt.

Peter, 62, dog i covid-19: ”Lade handen på hjärtat och kände att det stannade"

När en mer normal tillvaro återvänder och vi återigen kan leva utan restriktioner vågar Anna Skogstam inte spekulera om. Bara för att toppen är nådd är det inte över.

– Man ska ta allt med en stor nypa salt. Det är ett väldigt osäkert läge nu.

”Blir lidande”

Med det sagt uppskattar smittskyddsläkaren att även nästa månad blir tuff.

– Vi har en extremt prövande period framför oss i februari. Det tror jag. Luftvägsvirus sprids lätt då även utan covid-19.

Nya scenarier: Så hög kan smittotoppen bli i Värmland

En cocktail av ”vabbruari” och stor smittspridning kan bli kämpig och leda till en hög sjukfrånvaro på arbetsplatser och i skolorna, som riskerar att ha en påverkan på samhället, menar Anna Skogstam.

– Till exempel sjukvård, räddningstjänst och flera andra samhällsviktiga funktioner. Och att barn och ungas skolgång blir lidande på grund av höga sjuktal med hög frånvaro.

– Dessutom kommer vi få en mycket bekymmersam situation i vården om vi får ett ökat antal patienter som behöver vård på grund av såväl covid-19 som övriga luftvägsinfektioner. Samtidigt som vi behöver ta hand om patienter med övriga sjukdomar som behöver akut omhändertagande.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetFolkhälsomyndighetenVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.