Hoppa till huvudinnehållet

Nya rutiner i provtagningen i Värmland – de ska inte testas längre

Publicerad:
Nya rutiner för provtagning gäller.
Nya rutiner för provtagning gäller. Foto: Johan Nilsson/TT

Trycket är extremt högt på provtagningen i Värmland för covid-19.

Svarstiden har förlängts och laboratoriet som analyserar proven är belastat.

Nu ändrar Region Värmland sina rekommendationer tillfälligt.

Som NWT rapporterat i flera artiklar är belastningen på länets egenprovtagning för covid-19 väldigt hög.

Rekordhögt tryck på provtagningen i Värmland – svarstid dröjer

Rekord på rekord i antal provtagningar har slagits, samtidigt som smittspridningen skenar i länet.

Värmland är heller inte ensamt i Sverige om problemet med högt tryck i provtagningen. Det laboratoriet som Värmland använder sig av använder ytterligare tolv regioner, vilket gör att även det är belastat.

Därför dröjer nu svaren på covid-19-testerna. Nu kan det ta upp till fyra dagar, när det normalt sett brukar skickas ett svar dagen efter testet.

Nya rutiner

På grund av detta höga tryck väljer nu Region Värmland att tillfälligt ändra i sina rutiner.

Den som är symtomfri ska inte längre boka tid för provtagning för covid-19, skriver Region Värmland i ett pressmeddelande.

Peter, 62, dog i covid-19: ”Lade handen på hjärtat och kände att det stannade"

Det gäller även de som bor med någon som har covid-19 eller har träffat någon som har covid-19, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Undantaget som finns är vård- och omsorgspersonal som fortsatt rekommenderas att provta sig även om de är symtomfria, om de är hushålls- eller närkontakter, skriver regionen vidare.

– Denna förändring görs för att den provtagning som är viktigast, för dem som har symtom, ska kunna genomföras. Nu när det är ett väldigt högt tryck på provtagningen måste vi prioritera provtagning för de som är sjuka, säger Charlotta Nelsson, chefläkare och samordnare för provtagningen i Värmland, i pressmeddelandet.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

CoronavirusetRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.