Hoppa till huvudinnehållet

Musinvasion på Pluto: ”En stor och kraftig sanitär olägenhet”

Publicerad:
Lärarförbundet larmar om en mus- och råttinvasion på förskolan Pluto i Säffle. (Arkivbild)
Lärarförbundet larmar om en mus- och råttinvasion på förskolan Pluto i Säffle. (Arkivbild)

Förskolan Pluto har drabbats av musinvasion.

Mössen bajsar i barnens sängkläder och gnager på leksakerna.

– Vi har haft problem med möss på förskolan från och till i flera år, men det har tilltagit under hösten, säger rektor Ylva Eklund Magnusson.

Flera avdelningar är drabbade på Pluto, som är Säffles största förskola.

– Vi har sett spillning i lekmiljöerna, och tagit möss både inomhus och utomhus.

”Massor av skadegörelse”

Lärarförbundet har slagit larm till Arbetsmiljöverket:

Pedagogerna såg tecken på en musinvasion redan i november, sedan har det eskalerat. Mössen springer runt på avdelningarna och orsakar massor av skadegörelse i barnens lärmiljöer, uppger skyddsombudet. Man hittar spillning i sängkläderna, och musbajs och skadegörelse på leksaker och möbler, och i pentryt.

Här nämns också råttor. En rått- och musinvasion.

Trots upprepade felanmälningar och påringningar till det kommunala fastighetsbolaget SÄBO och arbetsgivaren har man inte, hävdar Lärarförbundet, kommit tillrätta med detta, som man beskriver som en "stor och kraftig sanitär olägenhet".

Flera åtgärder

– Det är möss som är det stora problemet, säger rektor Ylva Eklund. Vi har, tillsammans med SÄBO, satt in flera åtgärder. Det var på gång redan innan Lärarförbundet gjorde sin anmälan. En anledning till att det dragit ut på tiden är att Anticimex, som så många andra, haft problem med bemanning på grund av pandemin.

Hur upplever barnen att det springer möss på deras förskola?

– Barnen har aldrig sett det här. Det är vi vuxna som upptäcker spillning på morgnarna. Verksamheten pågår som vanligt, men vi har stängt igen en del som är värst drabbad.

Vad händer nu?

– Anticimex är på plats, och sätter bland annat ut fällor – som naturligtvis är ofarliga för barnen. Vi har byggföretag här som tätar där mössen kunnat ta sig in och ett saneringsföretag som vidtar olika åtgärder. Det händer mycket samtidigt.

När är musinvasionen över?

– På fredag. Allt ska vara klart på fredag.

NWT har sökt Lärarförbundets ordförande i Säffle.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketFörskolan PlutoråttaSäffleSkadedjurSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.