Hoppa till huvudinnehållet

Nya beslut: Tre klasser i samma skola distansundervisas

Publicerad:
Tre klasser på Hultsbergsskolan i Karlstad distansundervisas veckan ut.
Tre klasser på Hultsbergsskolan i Karlstad distansundervisas veckan ut. Foto: Peter Bäcker

UPPDATERAD

Smittspridningen slår mot skolvärlden.

Klasser i flera kommuner har skickats hem, däribland tre klasser på samma högstadieskola i Karlstad.

I Kils kommun tror skolchefen inte att alla covidfall kommer till skolans kännedom.

– Vi tror att det finns ett mörkertal, säger Mats Brorsson.

NWT har varit i kontakt med företrädare för några kommuner om smittläget i skolorna.

Eleverna i årskurs 2 Lönnen på Hammarlundens skola på Hammarö som får börja veckan med distansundervisning efter att fall av covid-19 har hittats och fler elever är hemma med symtom och väntar på provsvar.

Beslutet har fattats i samråd med Smittskydd Värmland och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

På tisdagen beslutar man om eleverna kan komma tillbaka till skolan på onsdagen eller om distansundervisningen ska fortsätta, skriver kommunen på sin hemsida.

En skolklass i Hammarö kommun distansundervisas.
En skolklass i Hammarö kommun distansundervisas. Foto: Tommy Andersson

Kommunen uppmanar eleverna att minimera sina sociala kontakter under de dagarna distansundervisningen pågår.

Under årets första vecka var Hammarö den kommun i Värmland som hade flest antal bekräftade covid-19-fall per 10 000 invånare, vilket NWT berättat tidigare.

Flera Karlstadsklasser

Enligt Lena Huldén, utredare på barn- och ungdomsförvaltningen, distansundervisas flera klasser i Karlstads kommun. Det handlar om årskurs 1 på Råtorpsskolan och klass 8 B på Rudsskolan som distansundervisas måndag och tisdag. 5 A på Herrhagsskolan och 1 A på Kroppkärrsskolan distansundervisas 17–19 januari.

Klasserna 7 B, 7 C och 8 C på Hultsbergsskolan distansundervisas hela veckan. Men läget ändras snabbt, fler skolor kan tillkomma och antalet dagar på distans bli fler.

Lena Huldén säger att det förra veckan bekräftades 99 covid-19-fall bland barn, elever och personal i kommunens förskolor och grundskolor.

– Distansbeslut grundar sig mycket på när personen i fråga har varit i verksamheten, om man har varit i verksamheten i smittsam fas.

Två gymnasieklasser

En klass på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad distansundervisas hela veckan, enligt Johan Kullander, skoldirektör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstads kommun.

Han säger också att en klass i gymnasiesärskolan inte har någon undervisning alls under måndag och tisdag.

– Det har att göra med att en så stor andel av personalen är sjuk och vi måste ha vikarier som kan verksamheten.

Han säger att sjukfrånvaron både bland elever och personal ökar.

Första veckan efter jullovet fick han kännedom om ungefär 25 bekräftade fall av covid-19, men betonar att det inte är säkert att alla de som smittas befunnit sig i skolan.

”Mörkertal”

I Kils kommun har årskurs 4 och 5 på Vikstaskolan ingen undervisning på plats måndag och tisdag, enligt skolchefen Mats Brorsson.

– De ska vara tillbaka på onsdag.

Han säger att skolorna inte alltid får veta om barn har testat positivt.

– Det är otroligt viktigt att föräldrar hör av sig till skolan och berättar om deras barn är smittade så att vi kan ha rätt information när vi rådgör med smittskydd.

Han vädjar till föräldrarna att berätta.

– Vi tror att det finns ett mörkertal.

Även bland personalen är frånvaron stor, även för att personal sitter i karantän eller väntar på provsvar. Men än så länge tror Mats Brorsson inte att någon enhet behöver stängas tillfälligt.

Hög personalfrånvaro

Vid lunchtid på måndagen distansundervisades inga klasser i Kristinehamns kommuns grundskolor eller gymnasier, enligt skolchefen Jonas Bergman Wallin. Men läget är ändå ansträngt.

– På vissa enheter är över 20 procent av personalen frånvarande, säger han.

– Vi uppmanar verkligen alla vårdnadshavare att följa alla de meddelanden vi lägger ut när det gäller smittspridning och att man är ordentligt frisk innan man kommer tillbaka i verksamheten.

Artikeltaggar

CoronavirusetDistansundervisningHammarlundens skolaHammaröHammarö kommunHammarö kommunHultsbergsskolanKarlstadKarlstads kommunKarlstads kommunKroppkärrsskolanRåtorpsskolanRudsskolanSkola och utbildningSmittskydd Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.