Hoppa till huvudinnehållet

Blåsten fällde Kurts 150-åriga lärkträd från Amerika

Publicerad:
Det 150 år gamla lärkträdet som stod på Kurt Vennerströms tomt i Gansbyn, Värmskog har blåst omkull. "Tråkigt att det skulle sluta så här" säger Kurt.
Det 150 år gamla lärkträdet som stod på Kurt Vennerströms tomt i Gansbyn, Värmskog har blåst omkull. "Tråkigt att det skulle sluta så här" säger Kurt. Foto: Helena Karlsson

Den hårda blåsten under söndagsnatten fällde fler än ett träd runt om i Värmland. Ett av dem var Kurt Vennerströms nästan 150-åriga lärkträd som hans farmor tog med sig hem från Amerika i slutet på 1800-talet.

Det var strax före midnatt natten mot måndagen som det brakade till hemma hos Kurt i Gansbyn intill Värmeln.

– Det var lärkträdet som stormade omkull. Min farmor planterade det 1875 när hon kom hem från USA och det har stått där i alla år, men i natt föll det och nu ligger det där, säger Kurt.

Kurt hörde dånet när trädet föll, men gick inte upp och såg förödelsen förrän på måndagsmorgonen.

– Det ligger bredvid kåken. Hade det blåst lite mer från nordväst hade det blåst rakt på kåken och krossat den, säger Kurt som är märkbart skärrad över händelsen.

Trädet – som han uppskattar till cirka 40 meter högt – togs med från USA och planterades av hans farmor som emigrerade till det stora landet i väster under den andra hälften av 1800-talet.

– Hon var där en 15 år, men sedan reste hon tillbaka, säger Kurt som på måndagsmorgonen har lite svårt att ta in trädet fallit under natten.

– Jag är fortfarande lite skakad.

Kurt Vennerström uppskattar att trädet var cirka 40 meter högt.
Kurt Vennerström uppskattar att trädet var cirka 40 meter högt. Foto: Helena Karlsson

En bjässe

Trädet har också inventerats av länsstyrelsen som för cirka 10 år sedan mätte upp omkretsen på det till 386 centimeter.

– Så det är ett av de större lärkträden i länet, säger Anja Edekrans som jobbar med skyddsvärda träd på myndigheten.

Däremot omfattas inte trädet av något särskilt skydd – även om Anja Edekrans helst sett att trädet fått stå kvar utan att blåsten tagit det.

– Men nu när det ligger på backen är det upp till markägaren att ta reda på.

Inte enda trädet som föll

Trädet var inte ensamt om att falla under natten, utan det var gott om nedfallna träd i hela länet. På flera håll orsakade de nedfallna träden även strömavbrott, och som mest var runt 4000 av Ellevios abonnenter utan ström under natten – främst i Arvika, Eda, Sunne och Årjäng.

Även Torsby, Grums, Kil, Forshaga och Karlstad drabbades under söndagsnatten och måndagsmorgonen av strömavbrott av olika omfattning. Vid sjutiden på måndagsmorgonen var dock färre än 300 abonnenter fortfarande utan ström.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med att träd blåst omkull.

Artikeltaggar

Djur och naturTrädVärmskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.