Hoppa till huvudinnehållet

Blåsigt väder till veckan: ”Ettriga lågtryck som ska passera”

Publicerad:
Genrebild. Säkert kan ett och annat paraply gå sönder i den hårda blåsten till veckan
Genrebild. Säkert kan ett och annat paraply gå sönder i den hårda blåsten till veckan Foto: Johan Nilsson/TT

Natten till måndag blir det riktigt blåsigt med byig nordvästvind på 18-20 m/s. Den kraftiga blåsten avtar något under dagen på måndag. Men kraftiga vindbyar kommer att vara återkommande under veckan.

– Kanske att man når upp till varningsnivå till veckan. I så fall får man ju följa varningarna, säger Therese Fougman, meteorolog SMHI.

Temperaturen på måndag kommer att ligga på 0-2 plusgrader mitt på dagen och den hårda blåsten får sällskap av soligt väder i större delen av Värmland.

På tisdag blir det sol och inte lika blåsigt och temperaturer runt nollan.

Natten till onsdag passerar en nederbördsfront i form av snö eller regn och temperaturen blir återigen runt noll grader.

– Under onsdag kväll får vi tillbaka nordvästvinden och det blir blåsigt igen. På torsdag friskar det i ordentligt , så det blir 18-20 m/s igen i byarna. Det är ettriga lågtryck som ska passera, säger Therese Fougman.

Temperaturen blir 0-5 minusgrader. Men när det blåser så mycket upplevs temperaturen som kyligare.

– Om det skulle vara nollgradigt och 15 m/s känns det som 8 minusgrader. När det är 5 minusgrader känns det som 15 minusgrader. Det kommer att bita bra i kinderna, säger hon.

På fredag ser det ut som om blåsten har bedarrat och solen visar sig.

Artikeltaggar

SMHITherese FougmanVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.