Hoppa till huvudinnehållet

Nordvärmländsk årskrönika 2021

Publicerad:

Året inleddes mitt i den andra vågen av den världsomfattande coronapandemin. Flera fall konstaterades i Värmland, även i de nordliga delarna. Den stängda Norgegränsen medförde stora påfrestningar för gränshandeln, och i Långflon och Bograngen försvann nästan hela kundunderlaget. I årets början meddelades att Eurocash skulle köpa Långflons stormarknad och bli ny ägare den 1 februari. De anställda lovades fortsatt anställning.

De återkommande ändringarna i restriktionerna ledde bland annat till att Bograngens lanthandel fick kvar ett berg med julskinkor som skulle ha sålts till norrmän.

Restriktioner från båda sidor skapade förvirring men möjligheten att passera gränsen var under året starkt begränsad. Mot slutet av sommaren tillät norska myndigheterna svenskarna att åter åka in i landet – under vissa förutsättningar. Allt tydde på en återgång till det normala – med undantag för gränspassagerna i norra Värmland. Besvikelsen var stor. Efter hela denna långa avstängning hade man väntat sig större välvilja från norsk sida. Många anade att skälen var handelspolitiska.

En proffsig kampanj under rubriken ”Hej Nordvärmland” inleddes den 14 februari med en helsidesannons i DN och stor satsning på Facebook. Avsikten var främst att få läkare, tandläkare och präst till Nordvärmland.

De återkommande ändringarna i restriktionerna ledde bland annat till att Bograngens lanthandel fick kvar ett berg med julskinkor som skulle ha sålts till norrmän. Värmlänningar från när och fjärran ställde solidariskt upp genom att äta lite extra skinka denna jul.

Skolor införde under året perioder med hemundervisning. Inget var sig likt.

Närmaste tillgängliga tandläkare för köande nordvärmlänningar fanns i Forshaga, och dit har jag och hustrun hänvisats för behandling under året.

En proffsig kampanj under rubriken ”Hej Nordvärmland” inleddes den 14 februari med en helsidesannons i DN och stor satsning på Facebook. Avsikten var främst att få läkare, tandläkare och präst till Nordvärmland. Varför dessa yrkesgrupper varit svåra att locka till vår vackra bygd är svårt att förstå. Annonseringen fick berättigad uppmärksamhet, men endast en av de utlysta tjänsterna besattes – en läkare kom till Likenäs vårdcentral, men han försvann ganska snart.

Den andliga delen av vården i Övre Älvdals församling har under året främst skötts av pensionerade Malungsprästen Arne Söderbäck och kyrkoherden Birgitta Halvarsson, som fått skjuta upp sin pensionering.

Närmaste tillgängliga tandläkare för köande nordvärmlänningar fanns i Forshaga, och dit har jag och hustrun hänvisats för behandling under året. Bemötandet där har varit mycket trevligt och hänsyn har tagits till den långa resan (avståndet är som från Karlstad till Arboga). Kliniken i Sysslebäck betjänas av tandläkare från Torsby ett par dagar i veckan, och kön till dessa är minst tvåårslång. Kan det vara så att landets tandläkare är alltför upptagna med att montera in onaturligt kritvita tänder på alla som arbetar eller uppträder på teve, så att de som verkligen behöver hjälp ute i landet blir utan. (Tevefolket tycks för övrigt tävla om vem som kan visa flest vita tänder, ända till bakersta ”jäkschla”.)

Den andliga delen av vården i Övre Älvdals församling har under året främst skötts av pensionerade Malungsprästen Arne Söderbäck och kyrkoherden Birgitta Halvarsson, som fått skjuta upp sin pensionering. Församlingsborna ser nog gärna att de fortsätter, men de kan ju också ha andra önskemål än att arbeta.

Kampen för att få ambulans stationerad i Likenäs fortsätter. Indragningen är obegriplig. Är inte de styrande rädda om oss gamla skattebetalare kan de ju i alla fall tänka på turisterna.

Förr fanns något som kallades kallortstillägg som innebar ett extra lönepåslag till personer som sökte tjänster i vissa kommuner i det inre av Norrland och stannade på dessa några år. Detta kunde vara något att åter prova – om man bara får sökande på plats i norra Värmland är chansen stor att de stannar, för hur många områden kan erbjuda samma upplevelser i form av frisk och vacker natur, friluftsliv, jakt och fiske?

Ett brännhett ämne under det gångna året har varit norska firman Fred. Olsen Renewables planer på att etablera ett vindkraftsfält på Röknölen, cirka 2 kilometer norr om Höljes i Torsby kommun.

Kampen för att få ambulans stationerad i Likenäs fortsätter. Indragningen är obegriplig. Är inte de styrande rädda om oss gamla skattebetalare kan de ju i alla fall tänka på turisterna.

Ett brännhett ämne under det gångna året har varit norska firman Fred. Olsen Renewables planer på att etablera ett vindkraftsfält på Röknölen, cirka 2 kilometer norr om Höljes i Torsby kommun. ”Området bedöms kunna rymma upp till 57 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 270 meter”, menade bolaget. Reaktionerna bland ortsborna blev mycket kraftiga. Denna bygd som redan levererat så mycket energi utan att få något tillbaka skulle nu få ett område nära byn Höljes exploaterat av utländska intressen. Området gränsar till naturreservat och andra skyddsvärda områden, och Höljes tätort ligger oroande nära störningsgränsen beträffande ljud och blinkljus. En aktionsgrupp bildades för att försöka stoppa planerna, och det starka motståndet fick Fred. Olsen att ge efter. Dock har aktionsgruppen beredskap för att nya försök kan komma.

Den 16 januari avled Höljes välkände profil lanthandlare Peter Larsson, Petter i boa, nästan på dagen åtta år efter det att han slutade sin framgångsrika karriär som handlare.

Glädjande för Höljesborna och besökande turister är att Lasse Kuparinens skulptur av en dragspelande jätte har fått en upprustning. Sedan den byggdes 1986 har den varit ett känt landmärke för byn och bland annat inrymt en turistbyrå, men åren har farit illa med jätten. Föreningen Finnskogajättens vänner ansökte till kommunen om renoveringshjälp och beviljades bidrag med sammanlagt 532 160 kronor.

Mycket efterlängtad kom Branäsbolagets öppning av sommarsäsong efter många års satsning enbart på vinter och snö. Det rörde sig om servering, lift, cykelbanor samt padelbana på toppen.

Den 16 januari avled Höljes välkände profil lanthandlare Peter Larsson, Petter i boa, nästan på dagen åtta år efter det att han slutade sin framgångsrika karriär som handlare. Med stort hjärta och stort engagemang för bygden satte han Norra Finnskoga på Sverigekartan.

Femtå qvarn försattes i konkurs i februari kort efter omstarten. Nils-Åke Jonsson med familj i Ambjörby har sedan tagit över kvarnen och skrädmjölsproduktionen lever vidare.

Den 2 augusti kom det sorgliga beskedet att förre landshövdingen i Värmland Kenneth Johansson avlidit efter en tids sjukdom.

Mycket efterlängtad kom Branäsbolagets öppning av sommarsäsong efter många års satsning enbart på vinter och snö. Det rörde sig om servering, lift, cykelbanor samt padelbana på toppen.

Den 17 juli gick Råaloppet från Långberget till Branästoppen i 27-gradig värme. Puh!

Den 2 augusti kom det sorgliga beskedet att förre landshövdingen i Värmland Kenneth Johansson avlidit efter en tids sjukdom.

Timmy Hansen vann Höljes VM-deltävling. 4 000 besökande var den fastställda maxgränsen under rådande restriktioner, men överraskande nog såldes bara cirka 2 500 biljetter.

Torsbymarten kunde åter genomföras, dock med iakttagen försiktighet. Under helgen visades Smejja upp i sin nya härlighet. Den gamla smedjan hotades av rivning av ägaren Fortum, men då ingrep PA Sjögren, lokalhistoriskt intresserad före detta Torsbybo. Genom ett idogt arbete och samordning av frivilliga krafter lyckades han få den gamla byggnaden i fint skick, och det kunde åtskilliga marknadsgäster förvissa sig om.

Veckan runt månadsskiftet september/oktober var ovanligt regnig – regnmätaren på tomten visade summa 160 millimeter.

Den 4 oktober var det festligt på Nordvärmlands livs i Ambjörby när Finnskoga FF fick ta emot Jämlikhetsfondens pris på 100 000 kronor för sitt arbete med att stärka landsbygden.

Veckan runt månadsskiftet september/oktober var ovanligt regnig – regnmätaren på tomten visade summa 160 millimeter.

Torsby kommuns ungdomskulturstipendium utdelades till Linnéa Olsson, Torsby, och kulturstipendiet till Siw Alfredsson i Norra Ny.

På Torsby bibliotek ställdes Bovils vackra julkort ut.

Glädjande för många tätortsboende är en ny lag som har gett poliserna rätt att på plats bötfälla bilister som avsiktligt stör människor i deras hem genom att främst nattetid spela musik på extremt hög volym. Plågsamt måste det vara för dem som sitter i bilarna, men vad offrar men inte för att följa trenderna, även om man själv måste ha på sig hörselskydd. I polisregion Bergslagen, dit Värmland hör, bötfälldes 383 personer för störande hög musik under året. Bra!

11 486 personer var skrivna i Torsby kommun den 30 juni 2021. Fler behövs.

Landsortens folk är i mycket lägre grad utsatta för detta oljud, men de får i stället stå ut med att jakthundar kan tillåtas stå ute och skälla timmar i sträck. Utan böteshot.

Som om det inte skulle räcka med pandemin, avslutades året med en misslyckad teveserie om Evert Taube. Sångerna framfördes på ett respektlöst och amatörmässigt sätt, trots att landet har flera utmärkta Taubetolkare. En prövning för alla oss Taubeälskare.

11 486 personer var skrivna i Torsby kommun den 30 juni 2021. Fler behövs.

God fortsättning!

Artikeltaggar

FamiljKrönikorTorleif StyffeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.