Hoppa till huvudinnehållet

Magisk natt när färgsprakande ljusshow lyste upp länet

Publicerad:
Skivtjärn utanför Deje. Läsarbild.
Skivtjärn utanför Deje. Läsarbild. Foto: Elis Wessmark

Att beskåda norrsken tillhör inte vanligheterna i Värmland.

Men natten till lördagen kunde boende i hela länet ta del av naturens storslagna ljusshow.

Norrsken bredde ut sig över stora delar av norra Sverige under natten till lördag.

Det bildas när laddade partiklar från solen träffar jordatmosfären och syns på såväl norra som södra halvklotet, då det kallas sydsken.

En av dem som bevittnade norrskenet var Roland Widin. Han tog flera bilder vid Ski Sunne, över sjön Rottnen och vid Fryksdalshöjden i östlig riktning, mellan klockan 22–00.
En av dem som bevittnade norrskenet var Roland Widin. Han tog flera bilder vid Ski Sunne, över sjön Rottnen och vid Fryksdalshöjden i östlig riktning, mellan klockan 22–00. Foto: Roland Widin
Naturens ljusshow över Värmland: ”Det är obeskrivligt”

Vid en magnetisk storm kan norrskenet synas betydligt längre söderut än vanligt och det var det som inträffade under natten i Värmlands län.

Norrskenet syntes också från flera andra platser i södra Sverige under kvällen och natten, bland annat från Stockholm, Göteborg och Visby – där det var klart väder.

Rymdentusiasten Daniel Sundström från Arvika är en av dem som har stenkoll på det magiska fenomenet.

– Norrsken är inte supervanligt, men ändå vanligare än vad man tror. Att det blir som i natt, då det sträcker sig så långt söderut som till Skåne är däremot ovanligt.

Daniel Sundström missade dock nattens show.

– Jag är ju tyvärr så fruktansvärt kvällstrött. Men jag har talat med en bekant som bor vid Vättern och han hade varit uppe och fotat i natt. Han sa att han inte hade sett ett sånt starkt norrsken på länge.

Fryksta, Kils kommun.
Fryksta, Kils kommun. Foto: Sophia Jiglind

Vad är det du gillar med norrsken?

– Det faktum att hela universum hänger ihop och att det finns sån kraft i våra stjärnor. Norrsken är ett bevis på att det händer grejer uppe i rymden, att det inte är så statiskt som man tror att det är.

Naturens ljusshow över Värmland: ”Det är obeskrivligt”
Sylvia Agorander fotade norrskenet som kunde ses tydligt över centrala Karlstad.
Sylvia Agorander fotade norrskenet som kunde ses tydligt över centrala Karlstad. Foto: Sylvia Agorander

Artikeltaggar

NorrskenNyheterVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.