Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska rötter i Allt för Sverige: "För varje tår fanns det tusen stunder av glädje"

Publicerad:
Jon Strand, 38, reser från Indiana i USA för att lära känna sin sina värmländska rötter. Första stoppet i årets säsong av ”Allt för Sverige” är i Karlstad.
Jon Strand, 38, reser från Indiana i USA för att lära känna sin sina värmländska rötter. Första stoppet i årets säsong av ”Allt för Sverige” är i Karlstad. Foto: Martin Frick

Nu drar årets säsong av historieunderhållningen "Allt för Sverige" igång.

Tio amerikaner får möjlighet att upptäcka sina svenska rötter och bland deltagarna finns Jon Strand, 38, som hittar hem i Värmland.

Efter flygningen över Atlanten och seglatsen från Danmark anländer de förväntansfulla amerikanerna till Sverige. Första stoppet för programledaren Anders Lundin och de tio deltagarna i årets säsong av släktresan "Allt för Sverige" blir Värmland och Karlstad. Här har den tidigare modellen, musikern och trebarnspappan Jon Strand rötter på sin mammas sida.

– Det här kanske låter galet – men jag hade en stark känsla av att jag skulle vara med i programmet i samma ögonblick som jag såg att serien sökte deltagare, säger Jon Strand som bor i Indianapolis i delstaten Indiana.

Wretling: "Vi har alla mycket att lära av misslyckanden"

Han berättade om programmet för sin fru och förstod att det här var något som skulle påverka hela hans familj.

– Jag visste direkt att detta inte bara handlade om mig. Det handlade om något mycket, mycket större. Jag visste att det skulle påverka mina barn och framtida generationer.

Foto: Martin Frick

"Ett öppet hjärta"

Han berättar att efter resan till Sverige i somras då programserien spelades in har hans barn tränat svenska nästan varje dag. I juli planerar han att ta med sig hela familjen till Sverige.

– Jag vet inte att jag hade specifika förväntningar – jag gick in med ett öppet hjärta. Jag visste att jag ville uppleva kulturen, förstå likheterna och skillnaderna. Och jag var så nyfiken på geografin – jag tror att jag undrade: "Hur ser de vackraste platserna i Sverige ut? Kommer vi att se dem?".

När Anders Lundin berättar för deltagarna om den första destinationen beskriver han Värmland som en av landets vackraste platser. Han har själv sommarhus i trakten runt Filipstad. Solstaden Karlstad får visa upp sig från sin soligaste sida och deltagarna testar campinglivet på Bomstad.

– En prioritet var att upptäcka mer om var min familj kommer ifrån, fortsätter Jon Strand.

– Lära mig mer historia och slutligen få kontakt med mina levande släktingar. Jag har aldrig haft något intresse av att vara med i en dokusåpa – och då menar jag noll intresse – förrän "Allt för Sverige". Det här var annorlunda. Bristen på "drama" är uppfriskande. Och för mig var resan i programmet så djupt personlig.

"Otroligt känslomässig"

Tiden i Sverige blev väldigt emotionell för honom.

– Jag var fast besluten att inte gråta särskilt mycket i programmet. Men när jag ser tillbaka känns det som att jag grät varje gång jag var med i kameran. Nästan varje dag var otroligt känslomässig och kraftfull.

Det kändes overkligt första gången han rörde svensk mark, berättar han.

– Jag försökte att vara närvarande i det ögonblicket, minns att jag tänkte "det här händer. Jag är äntligen här! Jag är i SVERIGE!" Det var ren glädje tillsammans med en känsla av förväntan. Jag kände att jag kom "hem" trots att jag var på en plats jag aldrig varit på.

Deltagarna lär sig några svenska hälsningsfraser. Jon Strand tvåa från vänster.
Deltagarna lär sig några svenska hälsningsfraser. Jon Strand tvåa från vänster.

Släktskap med svensk musik

Musik är en stor passion för Jon Strand, ett intresse han delar med sin släkting som emigrerade från Sverige till USA.

– Blodet från svenska musiker finns i mig. Min mormors farfar betalade sin väg till Amerika genom att spela fiol på skeppet.

Han känner ett släktskap med svensk musik.

– Jag hör längtan och sökande efter skönhet i mycket svensk musik, liksom ångest och spänning. Jag har fått höra att svenskar inte uttrycker sina känslor så mycket, men jag upplever att svensk musik är väldigt känslosam. Med så mycket passion.

Jon Strand i Allt för Sverige: "Jag blev väldigt sargad i kyrkan"

Vilken typ av musik håller du på med?

– Mitt band Coastl gör elektronisk-indie-dans. Jag är en lycklig person och älskar att uppleva livet fullt ut, men jag har också varit med om intensiv smärta och saknad. Alla dessa känslor kommer fram i min musik.

Dessutom har Jon Strand bildat ett band med sina barn.

– Det heter Danger Wilde efter min sons mellannamn: Danger och Wilde. Det är så himla kul. Jag älskar att bara vara fånig och skapa med dem. Jag försöker låta dem komma på kärnidéerna i en låt och få deras synpunkter på kompositionen.

Sally Fransson, Melody Sky Weaver, Erika Newell, Nicole Archer, Brittany Pearson, Sharon Fabriz, Trevor Ohlsen, Michael Palmer, Jon Strand och Brett Gross är deltagarna i årets säsong av "Allt för Sverige". Programledare är som vanligt Anders Lundin.
Sally Fransson, Melody Sky Weaver, Erika Newell, Nicole Archer, Brittany Pearson, Sharon Fabriz, Trevor Ohlsen, Michael Palmer, Jon Strand och Brett Gross är deltagarna i årets säsong av "Allt för Sverige". Programledare är som vanligt Anders Lundin. Foto: Martin Frick

Sverige fyller tomrum

I öppningsavsnittet pratar Jon Strand om en rotlöshet. Som son till en pastor flyttade han runt mycket under uppväxten.

– Vi hade bott i nio hus när jag var åtta år gammal. Och även om jag har bott många år i Indiana, känns det inte helt som hemma. Min barndom lämnade mig utan någon känsla av tillhörighet. Inget ställe jag kunde peka på och säga "jag är från...". Men Sverige har alltid fyllt det tomrummet för mig.

– Jag hittade så mycket mer än ett "hemma" i Värmland. Det var helande på något sätt, jag hittade en bit av mig som saknades. Jag vill inte säga för mycket innan serien drar igång, men ja – när jag kom till Värmland kändes det som att jag återvände hem.

Hur skulle du beskriva hela det här äventyret – att komma till Sverige, lära dig om dina rötter och så vidare?

– Det har verkligen förändrat livet. Jag har en tydligare känsla av vem jag är. Jag känner mig mer hel, mer trygg och mer jordad.

– Att gå till platsen i Värmland där mina förfäder bodde – där de slet och svettades, såg solnedgångarna, anlade eldar och njöt av skogar. Jag kände hur min själ öppnades och att jag fick kontakt med ett arv fyllt av kamp, kärlek, saknad, längtan. Jag fick ett djupare perspektiv på livets skönhet.

Jon Strand stannar upp och fortsätter:

– Mitt i allt allvar hade jag väldigt roligt också! För varje tår jag grät fanns det tusen stunder av glädje och skratt. Att utforska alla olika svenska städer, skogar, restauranger och annan kultur gav mig en livstid av minnen. Och jag har livslånga vänner i de andra deltagarna. Jag kommer för alltid att vårda de djupa samtalen och skratten. Jag kände mig fullt ut levande. Och det var vackert.

"Allt för Sverige" inleds i SVT på söndag den 16 januari.

Artikeltaggar

Allt för SverigeAnders LundinBomstadDanmarkFamiljFilipstadKarlstadMusikNöje/KulturSläktforskningSVTTVTV-serierUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.