Hoppa till huvudinnehållet

Det fantastiska norrskenet – så gör du för att se det

Publicerad:
Mounir Rabhi Hallner fotade norrsken över Filipstad. Läsarbild.
Mounir Rabhi Hallner fotade norrsken över Filipstad. Läsarbild. Foto: Mounir Rabhi Hallner

Under natten till lördag 15 januari kunde man beskåda norrsken över stora delar av Sverige.

Calle Bergstrand, som driver hemsidan Norrsken Sverige ger sina bästa tips för att få syn på det eftersökta himlaljuset.

– Det är ett mystiskt och nyckfullt fenomen, alla prognoser kan se jättebra ut och sen blir det ändå ingenting. Men igår kväll var jag 99 procent säker.

Calle Bergstrand är bosatt på Gotland och driver nordens största community för norrsken – Norrsken Sverige.

Sedan han startade den populära Facebook-sidan 2013 har den växt explosionsartat och följarantalet är nu uppe i 100 000.

Att det råder norrskens-mani runt om i hela Sverige är det ingen tvekan om enligt Calle Bergstrand.

– Jag försöker nå ut till så många som möjligt och det är underbart att se responsen. Trots att det blåser och jävlas ger sig folk ut och upplever det, kyla och helsike till trots. Norrsken är verkligen en holy shit-upplevelse, säger han.

Norrsken fotat i Fryksta vid 23-24-tiden av Ina Karlsson. Läsarbild.
Norrsken fotat i Fryksta vid 23-24-tiden av Ina Karlsson. Läsarbild. Foto: Ina Karlsson

När laddade partiklar kraschar in i jordens atmosfär kan himlafenomenet uppstå. Så har varit fallet under helgen.

Det hänger ihop med att solen börjat vakna till liv, enligt Calle Bergstrand.

– Solhimlen har flera parametrar och man kan se det som ingredienser i en soppa. En av de viktigaste komponenterna bakom norrsken är magnetism. Igår var den riktigt stark.

Calle Bergstrand förklarar att det rör sig om geomagnetiska stormar, och att det finns en skala som går från ett till fem, där fem är den kraftigaste.

Vid en femma kan man förvänta sig norrsken över större delen av Europa.

– Det norrsken vi bevittnade igår var på skala två. Det starkaste jag upplevt på Gotland sedan jag flyttade hit 2013 låg på skala fyra.

När kan vi få se norrsken i Värmland igen?

– Jag gör bedömningen att vi borde få en liten repris någon gång redan under söndagen. Det går inte att säga exakt, men den Amerikanska Rymdvädertjänsten delar uppfattningen av vad jag ser på solen just nu.

Calle Bergstrand fortsätter:

– Vi har flera potentiella norrskenskvällar framöver och det ser ut att komma en peak 2025.

Himlen fotad av Jonas Spets på väg 63 i höjd med Brattfors. Läsarbild.
Himlen fotad av Jonas Spets på väg 63 i höjd med Brattfors. Läsarbild. Foto: Jonas Spets

Calles Bergstrands bästa tips för att se norrsken:

När?

– Det ska vara sent på kvällen, kring 23-tiden, och man vill ha en klar och mörk himmel. Man ska kunna räkna till ett tjugo-trettiotal stjärnor. Det ska gärna inte vara fullmåne, som det var igår, eftersom månen är väldigt ljus och det vaskar ut texturerna ur norrskenet.

– Den största delen i det hela handlar om tålamod. Norrsken kommer i utbrott, som vågor på havet. Det är lugnt en stund, sen kommer det i skov. Att norrskenet pendlar på det sättet har med magnetfältet att göra.

Var?

– Det är en tålamodsprövande historia vi håller på med i södra Sverige. Norrsken är mycket vanligare i norr. Men under förra året och i år har vi haft jättefina himlar i även de södra delarna av landet.

– Det allra bästa är ju att kunna sitta hemma på sin egen tomt och se norrsken. Att slippa resa är såklart det optimala. Men vill man vara mer säker kan man bege sig norrut. Abisko i Kiruna är en jättebra plats.

Hur?

– För att veta i förväg finns det appar att använda, men det är svårt att verkligen veta om det ska bli norrsken då det är ett väldigt komplext fenomen. Vi har haft fel hundra gånger och kommer ha fel flera gånger i framtiden.

– Det absolut bästa är att följa vår Facebookgrupp Norrsken Sverige. Där ber vi användarna publicera när de ser norrsken och de i sin tur hjälper andra. Det är som att ha SMHI:s vindmätare utplacerade över hela Sverige, den funktionen fyller våra användare. Ju fler vi blir i gruppen desto bättre, och vi behöver fler användare från de södra delarna av Sverige.

Det är norrsken

• Norrskenet visar tydligt hur stor effekt solen kan ha på jorden.

• Det uppstår när laddade partiklar från solvinden kommer in och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Som tur är finns det ett hölje runt vår planet – magnetosfären – som skyddar jorden från stora mängder energirika partiklar.

• Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som redan finns där.

• Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan och det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige.

Källa: Rymdstyrelsen

Artikeltaggar

NorrskenNyheterSverigeVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.