Hoppa till huvudinnehållet

Brevet till gängvännerna: ”Gang gang, skottsäker kärlek till er”

Publicerad:
Foto: Polisen

Han misstänks ha hjälpt sina kriminella vänner köpa ett vapen när han satt i fängelset.

Nu visar brev från den 22-årige Karlstadsbon hur han instruerar gängvännerna att agera.

”Ni måste göra det osäkert att röra sig på gatorna för dem.” skriver han.

Den 22-årige mannen har i flera år varit en av de ledande personerna i den gängkriminella miljön på Kronoparken i Karlstad.

I nuläget avtjänar han ett straff på högsäkerhetsanstalten Kumla - efter att han greps på bar gärning i augusti 2020 då han och en kompis vittjade en knarkgömma under en stubbe vid Klasmossens idrottsplats på Kronoparken.

Den 22-årige Karlstadsbon avtjänar ett straff på Kumla för en knarkgömma i skogen.
Den 22-årige Karlstadsbon avtjänar ett straff på Kumla för en knarkgömma i skogen. Foto: Polisen

I fängelset har han suttit inlåst på samma avdelning som en 26-årig kriminell man från Uppsala. Medfången misstänks - via telefonsamtal till sin flickvän - ha kunnat styra en omfattande kriminell verksamhet från fängelset.

Med den kontakten misstänks den 22-årige Karlstadsbon ha kunnat hjälpa sina vänner på utsidan att köpa vapen.

Kriminella vänner

Ett brev som 22-åringen skrivit till tre av sina nära gängvänner - en av dem en 22-åring som nu är åtalad för att ha köpt vapnet som hittades på Rud i somras, en av dem den 19-årige man som i december dömdes för innehav av vapnet på Rud och en tredje som tillsammans med den åtalade 22-åringen nyligen dömdes för att ha hämtat droger i Stockholm och sedan försökt köra ifrån polisen - visar tydligt hur han instruerar vännerna att agera.

Två av vännerna han skrivit brevet till dömdes nyligen för grovt narkotikabrott efter att de greps under en vild polisjakt längs E18 i höstas.
Två av vännerna han skrivit brevet till dömdes nyligen för grovt narkotikabrott efter att de greps under en vild polisjakt längs E18 i höstas. Foto: Polisen

”Ni måste göra para. Jag ska hjälpa er men bror få inte mig se dålig ut, vi kan inte fucka relationerna vi har med de här människorna.” skriver Karlstadsbon från Kumlafängelset och syftar på kontakten han fått med sin medfånge.

Pågående konflikt

Han fortsätter:

”Jag kommer behöva dem när jag muckar, det inga lallare det här. Ni måste skärpa er lite och inte krångla jao. Sen bror var lite kreativa på att skicka, låt inte dem få chansen att röra era para.”

De tre vännerna misstänks ha beskjutits i en bil i Karlstad i somras.
De tre vännerna misstänks ha beskjutits i en bil i Karlstad i somras. Foto: Polisen

Den 22-årige Karlstadsbon uppmanar sedan sina vänner - som har en pågående konflikt om narkotika med en annan kriminell gruppering på Kronoparken - att pressa rivalerna:

”Om ni vill få på er mindre press ni måste göra det osäkert att röra sig på gatorna för dem. speciellt för brorsan då han kommer vara försiktig då alla andra kommer vara stressade. Dyk upp på dem alla där de känner sig trygga och chillar och säg HEJ HEJ HEJ.” skriver han.

”Skottsäker kärlek”

Han tillägger irriterat:

”Jag är så fucking lack mannen de här små barnen var horer när vi alla var ute jao.”

I brevet beskriver han sedan hur vännerna ska kontakta hans bror som nyligen släpptes ur fängelset och att de ska uppdatera brodern på hur situationen ser ut.

Brevet avslutas med en kärleksfull hälsning till vännerna:

”Okej jag avrundar här mina bröder. Ta hand om er ni är mycket saknade. Vi alla samlade snart. ”Vi ska hela vägen upp till toppen, op sen hela vägen ner till botten” Gang gang skottsäker kärlek till er”.

Nekar till brott

Den 22-årige Karlstadsbon, hans 26-årige medfånge och medfångens 27-åriga flickvän åtalades på torsdagen för medhjälp till grovt vapenbrott. En 22-årig man och en 21-årig man åtalades för grovt vapenbrott.

Samtliga fem misstänkta nekar till brott.

De misstänks ha styrt vapenhandel från Kumlafängelset – Karlstadsbor åtalasHittades vid skjutklar pistol på Rud – får fängelseKnarkkurirer döms till fängelse för vansinnesfärd och drogerPolisen säker: Här gjorde gängen upp med skottlossning – vid stans lugnaste park

Artikeltaggar

Brott & blåljusGängkriminalitetKarlstadKumlaKumlaanstaltenVapenbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.