Hoppa till huvudinnehållet

S vill satsa pengar på arbetskläder inom kvinnoyrken

Publicerad:

Hagfors kommun får ta del av 2, 3 miljoner kronor i extra statsbidrag. Nu vill Socialdemokraterna bland annat att pengarna används till arbetskläder inom kvinnodominerande yrken i kommunen.

– Det är en jämställdhetsfråga att arbetskläder även ska finnas inom kvinnliga yrken, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Det är en rad förslag som Socialdemokraterna föreslår att man gör med det extra statsbidraget som blev klart i december

– Vi vill att pengarna används i år. Vi vill inte att pengarna bara åker in i resultatet utan att vi gör något för dem, säger Tomas Pettersson.

S vill att 840 000 kronor avsätts till arbetsskor inom äldreomsorgen och LSS och att 150 000 kronor avsätts till arbetsskor inom fritids- och förskoleverksamheten.

– De här arbetsgrupperna har inte arbetsskor och bara vissa har arbetskläder, så därför vill vi lägga pengar på detta. Det är ju både en arbetsmiljöfråga och en jämställdhetsfråga. Inom manliga yrken är det ganska självklart med såna saker.

Medborgarbudget

S vill också införa medborgarbudget som var på väg att införas i Hagfors 2018.

– Vi vill att det under fem år delas ut 100 000 kronor var till våra fem huvudorter, Sunnemo, Ekshärad , Råda, Gustavsfors och centrala Hagfors. Det är medborgarna själva som ska bestämma vad de ska göra med pengarna, inte vi politiker.

600 000 kronor vill man lägga på en digital fixare, ett förslag som S tidigare lagt fram förra året.

– Då fanns det inte pengar, men det gör det nu. En digital fixare ska marknadsföra våra digitala hjälpmedel och hjälpa äldre installera bank-id och visa hur det funkar på nätet och till exempel hur man beställer mediciner.

S vill också att 250 000 kronor läggs på studieresa till Stockholm för gymnasieelever.

– De som läser svenska i årskurs 3 har haft som tradition att åka på studieresa till Stockholm och besöka riksdagen. Detta togs bort för ett antal år sedan, men det vill vi återinföra. Dels är det en morot för att läsa svenska 3 och dels är det ju inte alla som har föräldrar som har gott ställt och kan åka till Stockholm. Och att få besöka riksdagen är ju en jättebra erfarenhet, säger Tomas Pettersson.

Partiet vill också att 150 000 kronor används till att öka läromedelsbudgeten för grundskolan i kommunen

Förslagen kommer att tas upp i kommunstyrelsen.

Artikeltaggar

Hagfors kommunPolitikSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.