Hoppa till huvudinnehållet

Regionen inför besöksrestriktioner och rekommenderar munskydd

Publicerad:
 ”Åtgärderna kommer att gälla så länge vi bedömer att det är nödvändigt, men vår förhoppning är att det rör sig om en kortare period”, säger Göran Klarström.
”Åtgärderna kommer att gälla så länge vi bedömer att det är nödvändigt, men vår förhoppning är att det rör sig om en kortare period”, säger Göran Klarström. Foto: Tommy Andersson

Från och med nästa vecka införs nya besöksrestriktioner i hälso- och sjukvården. Detta meddelar Region Värmland i ett pressmeddelande.

– Med en kraftigt ökande smittspridning vill vi säkerställa att medarbetare och patienter inte riskerar att bli smittade när man rör sig i våra lokaler, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig för hälso- och sjukvården.

Restriktionerna börjar gälla den 18 januari och rör alla vårdinrättningar inom Region Värmland. Från och med tisdag är det bara personer med akut eller planerat vårdbesök samt personer som, om det är i enlighet med gällande restriktioner för avdelningen, ska besöka närstående på vårdavdelning som får besöka vården.

– Syftet är att tydligt begränsa antalet människor som rör sig i våra lokaler och därmed bidra till att begränsa smittspridningen, säger Göran Karlström.

Rekommenderar munskydd

Personer med särskilt behov att ha med sig maximalt en följeslagare till vårdbesöket undantas från restriktionen förutsatt att följeslagaren måste finnas med under hela vårdbesöket.

Utöver besöksrestriktionerna kommer Regionen med en stark rekommendation. Alla som rör sig på hälso- och sjukvårdens allmänna ytor rekommenderas att använda munskydd.

– Smittspridningen har ökat kraftigt under de senaste veckorna och kommer sannolikt att öka ytterligare. Åtgärderna kommer att gälla så länge vi bedömer att det är nödvändigt, men vår förhoppning är att det rör sig om en kortare period, säger Göran Karlström.

Just nu kan inte regionen tillhandahålla munskydd för besökare.

– För besökare, patienter och följeslagare innebär det att ett medtaget munskydd mycket starkt rekommenderas att användas under hela besöket, säger Göran Karlström

Besöksrestriktioner och rekommendation om munskydd

Från och med tisdag den 18 januari är du är välkommen in på Region Värmlands vårdinrättningar om du:

• Har ett akut eller planerat vårdbesök.

• Ska besöka närstående på vårdavdelning.

• Är följeslagare till en besökare med särskilda behov. Max en (1) följeslagare per besökare.

Dessutom gäller en mycket stark rekommendation om att alla som befinner sig i hälso- och sjukvårdens allmänna ytor hela tiden bär munskydd.

Artikeltaggar

Göran KarlströmRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.