Hoppa till huvudinnehållet

Stor intervju: Peter Jakobsson om livet efter FBK

Publicerad:
Peter Jakobsson berättar om tiden efter uppbrottet från FBK och framtidsdrömmarna i en stor NWT-intervju. Foto: Lisa Olaison

Efter fyra och ett halvt år tog Peter Jakobssons FBK-resa plötsligt slut i mitten av november.

Här berättar han om sin nya vardag, NHL-intresset, sättet han tvingades lämna klubben och sin syn på åren i Färjestad.

De allra flesta av oss jobbar någonstans runt 40 timmar i veckan. Peter Jakobssons vardag såg inte riktigt ut på samma sätt.

Under nästan fem säsonger levde och andades han Färjestad BK under dygnets vakna timmar.

Hur blir det då när vardagen plötsligt ska fyllas med annat än ishockey?

– Jag försöker bry mig om mig själv på ett annat sätt än vad jag har gjort. Det är inte ”bara” fyra och ett halvt år, jag åkte även mycket tur och retur mellan Karlstad och Gotland i tre år innan dess. Så det är en period på över sju år där jag inte ägnat så mycket tid åt mig själv, just nu har jag chansen att vara lite egoistisk och prioritera den biten, säger Peter Jakobsson.

Två månader bakåt i tiden var den nyblivne 50-åringen bas över ett FBK som hade knapp styrfart och precis hade gått till landslagsuppehåll med fem raka förluster.

NWT och många andra skrev text efter text om krisläget och huvudtränaren Johan Pennerborns vara eller icke vara i klubben.

Men när SHL drog igång igen var det Peter Jakobsson som tvingades kliva åt sidan.

Var det en blixt från klar himmel för din del?

– Både ja och nej. Det var en tuff, stressad tid i föreningen. Och det har varit tufft länge med det som försiggått kring oss med många snabba och ofta tråkiga beslut. Men jag vet också att det är så i den här branschen, det är inte synd om mig för att jag sitter här nu och har fått lämna Färjestad, säger Jakobsson och tillägger:

– Men sedan ska FBK också rannsaka sig själva. Man ringer inte till en sportchef som är i Finland (Peter Jakobsson befann sig på jobbresa när beskedet kom, reds. anm.) och det har Färjestad också bett om ursäkt för. Det hör inte till, man tar det vid ett bord när man sitter framför varandra, speciellt när man jobbat så tight tillsammans.

Accepterade du den ursäkten?

– Jag köper ursäkten, men jag kommer aldrig tycka att det är okej att slå ett samtal. Det tror jag inte dom tycker själva heller.

”Får försvara mig mot vissa experter”

Uppgifter från flera håll har gjort gällande att anledningen till FBK:s beslut var att Peter Jakobsson kommit för nära laget och påverkat stämningen negativt.

En bild han själv inte känner igen sig i:

– Jag kan inte hålla med om det. Jag vet sportchefer som är med på matchgenomgångar och dagen efter för att prata ner matchen. Jag har aldrig varit med på en matchgenomgång, jag har varit med och hurrat efter matcherna. Sedan så sa jag några väl valda ord efter Djurgårdsmatchen. Fem/sex gånger under alla mina år har jag varit nere och tyckt någonting hos grabbarna, sedan var det min skyldighet som sportchef att ha en dialog med tränarna. Jag håller helt enkelt inte med om den bilden och får försvara mig mot vissa experter som har tyckt till utan att ha alla fakta.

Var det här ändå en del av förklaringen du fick från Färjestad?

– Det kanske är en fråga för personerna som tog beslutet. Jag känner att jag inte riktigt har fått den förklaringen som man kanske skulle kunna tycka sig få. Vi har absolut haft samtal efter beskedet, men jag kan tycka att det kunde ha varit lite tydligare.

Peter Jakobssons framtid är just nu osäker, men han vill närmare ishockeyn igen. Kanske i en roll som NHL-scout.
Peter Jakobssons framtid är just nu osäker, men han vill närmare ishockeyn igen. Kanske i en roll som NHL-scout. Foto: Lisa Olaison

”Finns så mycket känslor kvar”

Efter rockaden i den sportsliga toppen har Färjestad rest sig och börjat klättra i tabellen. Nu, i mitten av januari, är man med i topp-6 efter en på alla sätt trevande start.

Truppen är fortfarande i stort sett ett bygge signerat Peter Jakobsson och den före detta general managern tror att vändningen hade kommit förr eller senare – vilken väg klubben än hade valt.

– Ja, det är jag helt säker på. Och jag vill vara noga med att jag hemskt gärna ser att det går bra för Färjestad. Det finns så mycket känslor kvar och det finns så många bra människor i föreningen.

Nu fick han aldrig chansen att vända trenden, och Jakobsson ser framförallt en punkt som skulle ha kunnat förlängt sejouren när han blickar tillbaka.

– Man var ganska ensam. Jag skulle ha velat haft en grupp runt mig, men jag kanske får skylla mig själv lite för att jag blev just själv. Med facit i hand kanske man inte skulle ha släppt iväg Thomas Rhodin till juniorlaget eller till tränarbänken utan att ta in någon ny, man hade behövt vara fler.

Hittills har analytikern Erik Wilderoth anslut till den sportsliga organisationen, men planerna om att bredda ytterligare fanns när Rickard Wallin tog över.

– Det hoppas jag verkligen för Rickards skull. Det är klart att han behöver människor med sportslig erfarenhet runt sig. Jobbet är för tufft att ha ensam, speciellt när det inte går bra. Tränarna har varandra att stöta och blöta med, vd har styrelsen, men sportchefen blir ganska isolerad.

”All in deluxe”

Peter Jakobsson nämner både stora och väldigt små saker som gör att jobbet blir tufft att dra runt på egen hand.

– Jag kanske valde att göra det ”all in deluxe”. Fredag kväll 18.30, en spelare har köpt ett bord på IKEA som var för stort för att få plats i bilen. Vad gör man då? Jo, man ringer sportchefen som kommer och löser det. Jag var väldigt behjälplig med väldigt mycket, och det kanske tog lite kraft från allt det andra.

För att dela på arbetsbelastningen såg Jakobsson ett drömscenario framför sig.

– Det hade varit en fröjd att få jobba tillsammans med Rickard Wallin, det hade varit fantastiskt. Jag tyckte att vi började ett gott samarbete när Rickard skulle vara länken mellan styrelsen och sporten och det var jäkligt skönt att ha honom som kompetent hockeymänniska att bolla med. Det hade varit häftigt att få se var den resan hade tagit vägen. Jag hade kunnat se det som en väldigt bra kombo, men nu ville FBK något annat och det får jag ju acceptera såklart.

Är FBK-dörren helt stängd nu?

– 1999 cyklade jag bort till Håkan Loob i herrgården och fick reda på att jag inte skulle få nytt kontrakt. Där och då var man lite låg, men jag kom ju tillbaka efter ett varv där så man ska aldrig säga aldrig.

Numera följer Peter Jakobsson FBK från sidan, men känslorna för klubben finns i allra högsta grad kvar.
Numera följer Peter Jakobsson FBK från sidan, men känslorna för klubben finns i allra högsta grad kvar. Foto: FREDRIK KARLSSON

NHL-alternativet som kan locka

Dörren kanske inte är helt igenbommad – men i nuläget är i alla fall en snar återkomst att betrakta som högst osannolik.

Så vad ska Peter Jakobsson hitta på framöver?

– På ett sätt får jag se det här som en möjlighet mitt i livet, 50 år gammal eller ung. Ta det lite lugnt, ta hand om mig själv och andas lite.

Ditt drömscenario, hur ser det ut?

– Jag har pratat med några NHL-klubbar om en eventuell scoutingroll eller liknande. Sedan får vi se vad det mynnar ut i, det brukar inte hända så mycket på den typen av positioner under säsongen utan det kanske är mer på sommaren. Men jag vill komma närmare hockeyn igen, de senaste pandemiåren har det blivit väldigt mycket kontorsjobb och jag saknar att vara ute och kika på matcher till exempel.

Innan det blir klart med några framtida jobb kommer Peter Jakobsson följa upplösningen av SHL med stort intresse – för det blir fortfarande ett gäng timmar ishockey varje vecka.

– Jag blir jäkligt glad när Färjestad vinner och jag har extremt mycket känslor för det gänget. Jag ser gärna att grabbarna står här på torget i början på maj. Det är något jag är stolt och glad över – att vi fick ihop ett så bra lag!

Läs mer:

Lista: Peter Jakobssons bästa och sämsta FBK-värvningar

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPeter JakobssonSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.