Hoppa till huvudinnehållet

Melodifestivalen ställer in turnén

Publicerad:
Publik i Malmö Arena 2020. Arkivbild.
Publik i Malmö Arena 2020. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Melodifestivalen ställer in sin turné, meddelar SVT. I stället kommer alla deltävlingar att äga rum i Stockholm.

– Tråkigt för städerna, det brukar alltid bli folkfest, säger Robin Bengtsson som får ställa in sin Malmöresa.

De fyra deltävlingarna skulle egentligen äga rum i Göteborg, Malmö, Linköping och Lidköping, och därefter skulle Örnsköldsvik vara värdstad för semifinalen. Nu skrotas de planerna – tre veckor före sändningsstart.

Anledningen till ändringen är den ökade smittspridningen av covid-19 och de nya restriktionerna som begränsar antalet besökare på arenan till 500.

– Med den höga smittspridningen som pågår just nu så ville vi också ta ett ansvar. Vi förstår att det inte är rimligt att åka ut på turné med den stora produktion som Melodifestivalen också är, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Egentligen fanns det inga andra rimliga alternativ, enligt Brattström.

– Eftersom det ser ut som det gör just nu vill vi vara återhållsamma med resandet och påverkan på samhället som det ser ut. Det enda alternativ som vi har diskuterat är att vara på en fast plats, säger hon. Samtliga sex program kommer att direktsändas från Stockholm.

Letar alternativ på arena

SVT letar just nu alternativ för arena att sända ifrån och hoppas kunna komma med besked nästa vecka. Några andra platser än huvudstaden har inte varit aktuella.

– Det är Stockholm som ligger närmast och därför bör vi vara i Stockholm, säger Anette Brattström.

– Även om restriktionerna skulle lättas framöver ligger planen fast, förklarar hon.

– Det här är en för stor apparat för att från en vecka till en annan ändra upplägg. Det vi har gjort den här veckan har varit en övning i anpassning utan dess like. Vi har inte den rörligheten att vi kan bestämma oss för att plötsligt åka ut på turné igen.

TT: Varför dröjde beskedet?

– Vi hoppades att så långt det bara gick kunna åka ut på en turné och vi blev något överraskade av det besked som kom i måndags på presskonferensen. Det är klart att vi har följt pandemin under julledigheten, men jag tror inte vi hade kunnat ta det här beslutet tidigare, säger Brattström.

TT: Är det något annat i programmet som kommer påverkas?

– Ja, en del innehåll såklart. Vi har skrivit en del manus och nummer som är förankrade i den staden som vi hade tänkt besöka. Det är på den nivån, annars kommer vi att kunna behålla produktionen så intakt som möjligt, säger hon.

I årets omgång av Melodifestivalen tävlar bland andra Anna Bergendahl, Liamoo, Anders Bagge och Tone Sekelius. Den första deltävlingen drar igång den 5 februari.

Texten är uppdaterad.

Artikeltaggar

MelodifestivalenMusikNöje/KulturStockholmSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.