Insändare: Oskick att kränka meningsmotståndare med nedsättande epitet

Insändare
PUBLICERAD:
Behandla andra så som ni själva vill bli behandlade både i tal och skrift, uppmanar insändarskribenten ”Snille och smak!”.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Signaturen ”Fredman” skrev i januari en klok insändare med innebörden att denne önskade att debattörer skulle "sluta hata" sin meningsmotståndare. Under den här veckan har två "svarsinsändare" redan hunnit kalla sin "meningsmotståndare" för nedsättande epitet. Detta är precis som Fredman hävdade ett oskick.

Nedsättande benämningar bör inte förväxlas med rappa argument och spetsfundigheter. Det första gränsar till förtal, vilken är en brottslig handling och det andra är prov på en välutvecklad skrivkonst.

Något som i sammanhanget förefaller tämligen komiskt gällande de två svarsskribenterna, är att de i varierande grad även missat poängen i sin meningsmotståndarens insändare.

Ett tips till er som skriver, läs igenom både det ni själva skriver och det ni svarar på. Fundera på hur ni och andra kan uppfatta saken och om ni kan ha missförstått något i texten ni angriper.

Behandla andra så som ni själva vill bli behandlade både i tal och skrift. Det är inte trevligt att läsa insändare där någon blir utsatt för nedlåtande tillmälen. Framförallt så framstår insändaren som både klumpig och ogenomtänkt. Särskilt i beaktande av att det finns individer i vårt samhälle som utan egen förskyllan har intellektuella funktionsnedsättningar.

En numera avliden person sa ofta följande till mig: "där huvudet tar slut, där tar nävarna vid". Det stämmer oavsett om det gäller nävar med eller utan penna, tänk på det.

Snille och smak!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.