Insändarstorm om elnotan för december: ”Hela pensionen går åt”

Insändare
PUBLICERAD:
Elräkningarna för december månad har inte passerat obemärkt hos NWT:s insändarskribenter. ”Denna månad går det inte ihop”, skriver signaturen ”Det blir kallt nu”.
Foto: EXPONERA / TT

Hela min pension går åt till att betala elräkningen för december

Brevet kom idag, brevet som jag fasade för. Vilket brev? Jo, elräkningarna för december med nätavgift och elförbrukning för december månad.

Jag bor i ett ordinärt 1,5-planshus med direktverkande el, är ensamstående pensionär med väldigt liten pension. Så liten pension så att jag lyckats få 1500 kronor i bostadstillägg och 600 kronor i pensionstillägg. Min pensionsutbetalning är per månad 8 394 kronor.

I dag kom breven där jag för december skall betala 2 346 kronor i nätavgift och 5 846 kronor i förbrukningsavgift, vilket tillsammans blir 8192 kr för elen i december. Det vill säga i princip hela min pension. 202 kronor blir det över till sopor, vatten och avlopp, mat, mediciner och tandläkare. Denna månad går det inte ihop.

Detta trots att jag är ensamstående och tänker på att inte utnyttja elenergi, använder inte spisen att laga mat, ser aldrig på tv, använder tvättmaskinen cirka fyra gånger per månad, inte har något element på, på övervåningen.

Vad ska jag göra, när jag inte kan få några lån till konvertering av värmesystem? Kan ju inte heller få tillfällig hjälp från socialen, eftersom jag äger min bostad.

Det blir kallt nu

***

Rörligt eller fast elpris?

Vad är vitsen med att välja fast elpris i stället för rörligt om man ändå blir kompenserad för ett skenande rörligt pris?

B Franklin

***

Varför ska de som slösar gynnas?

Regeringen vill införa en kompensation för det höga elpriset. I Aktuellt säger finansminister Mikael Damberg (S): ”De som har bytt till till exempel bättre isolering, andra värmesystem än el har tjänat väldigt mycket pengar denna vinter”.

Vi har upprustat vårt hus byggt 1976 med 3-glas fönster, luftvärmepump, braskamin och tilläggsisolerat hela huset samt har ett fast elpris. Genom detta så har vi halverat vår elförbrukning. Detta är betalat med skattade pengar och moms på allt material.

Min undran till finansministern är: Var hittar jag de pengar som jag har ”tjänat” denna vinter? Med denna logik så har jag också ”tjänat” en massa pengar genom att inte köpa en Tesla elbil, åkt utomlands på semester med mera.

Om det skall vara någon rättvisa i det hela, sänk elskatt eller ta bort momsen för alla under december till februari. Förslaget luktar valfläsk lång väg och är synnerligen ogenomtänkt.

Gynna Slösa och inte Spara

***

Rösta ut MP ur riksdagen

Angående elpriserna - Lorentz Tovatt (MP) säger att han gärna tar cred för att han och Miljöpartiet lyckats stänga ett antal kärnkraftverk. Jag tycker att vi ska ge dem all cred i världen för det genom att rösta ut dem från riksdagen i september!

Sture Larsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.