Kommunen sänker skolpengen – lärare kan sägas upp

Publicerad:
Skolan i Grums har fått minskade lokalkostnader. Det leder till sänkt skolpeng för friskolorna i kommunen. Bilden är tagen på en annan ort. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Borgviks skola kan tvingas säga upp lärare efter att Grums kommun sänkt skolpengen.

För friskolan försvinner en halv miljon kronor i intäkter.

– Svårt att se att det här är för barnens bästa, säger Björn Palmqvist, talesperson för föräldrakooperativet som driver skolan.

Den 14 december 2021 fattade kommunstyrelsen i Grums beslut om 2022 års nivåer på den så kallade skolpengen – ersättningen per elev till friskolor och andra kommuner.

För en mellanstadieelev innebär beslutet en sänkning med drygt sju procent jämfört med förra året. Skolpengen baseras på kostnaderna för den kommunala skolan.

Skolpengen i Grums
20212022
Förskola123 936116 100
F–386 48480 028
4–686 55680 316
7–9108 684100 536
Fritids31 54827 132
Uppgifterna avser ersättning per år till kommunala huvudmän. Friskolor får ett högre belopp på grund av ett momstillägg, enligt en beräkningsmodell som används av samtliga kommuner i Sverige. Kommunen kan göra avdrag för momstillägget, vilket gör att det inte blir en extra kostnad.

För skolan i Borgvik – som drivs av ett föräldrakooperativ sedan den kommunala skolan lades ned på 1990-talet – är det en tung smäll. Enligt Björn Palmqvist kommer skolan förlora ungefär 500 000 kronor per läsår.

– Vi snackar i alla fall en heltidstjänst. En otroligt stor resurs för en liten skola, säger han.

Björn Palmqvist säger att Borgviks skola drabbas hårt av den sänkta skolpengen.
Björn Palmqvist säger att Borgviks skola drabbas hårt av den sänkta skolpengen. Foto: Privat

Skolan har 49 elever upp till årskurs sex. Minskad personalstyrka skulle kunna leda till större klasser med fler årskurser i samma grupp.

Något beslut om nedskärningar har ännu inte fattats.

– Vi kommer sannolikt överleva den här vårterminen utan att behöva säga upp någon. Men till hösten är vi tvungna att lägga om vår budget om det här består.

Kan prövas i rätten

Om, ja. Föräldrarna i Borgvik hoppas att kommunstyrelsens beslut ska rivas upp. En överklagan har skickats till Förvaltningsrätten i Karlstad.

En stor del av kritiken går ut på att Grums kommun sänkt den så kallade internräntan från fem till en procent. För den kommunala skolan innebär den sänkta internräntan att lokalkostnaderna minskar med 14 miljoner kronor.

– Kommunens skolor kommer inte märka av minskningen. Det är enkom de två friskolorna i kommunen som blir lidande, säger Björn Palmqvist.

– I grund och botten handlar det om att eleverna ska få tillräckliga resurser för att få en bra utbildning. Vi bedömer att Grums kommun inte lever upp till det.

Palmqvist är också kritisk till att friskolan fick besked om den sänkta skolpengen sent på året.

– Om det här skedde över flera år vore det naturligtvis möjligt att parera och lägga om verksamheten. Men det här skedde med två veckors framförhållning.

”Haft en väldigt hög internränta”

Kommunen motiverar sänkningen av internräntan med att Sveriges kommuner och regioner (SKR) rekommenderar att den ska ligga på en procent under 2022. Samtidigt betonar SKR att internräntan blir mest korrekt om den baseras på den specifika kommunens faktiska räntekostnader. Organisationen slår också fast att internräntan bör vara stabil.

Grums kommunalråd Malin Hagström (S) konstaterar att internräntan fått stor påverkan på skolpengen.

– Vi har haft en väldigt hög internränta och nu har vi gått ned till SKR:s rekommendation, säger hon.

Grums kommunalråd Malin Hagström (S) säger att hon förstår att det blir tufft för friskolorna, men att den kommunala skolan också har tvingats anpassa sig efter minskade ekonomiska ramar.
Grums kommunalråd Malin Hagström (S) säger att hon förstår att det blir tufft för friskolorna, men att den kommunala skolan också har tvingats anpassa sig efter minskade ekonomiska ramar. Foto: Lisa Olaison

Andra faktorer som minskat kostnaderna är att skolan i Skruvstad lagts ned, att en förskoleavdelning stängs på grund av att eleverna blivit färre och att viss personal sagts upp.

– Därav har också skolpengen blivit mindre.

Hur påverkas eleverna i den kommunala skolan av förändringarna?

– Internräntan påverkar inte eleverna. Att vi stängt en förskoleavdelning beror på att vi har färre barn och har inte gjort så att vi har större barngrupper, så där påverkas inte heller barnen. Sedan har några tjänster försvunnit, bland annat en skolvärdinna, och det är klart de påverkas av det.

Ser du någon risk för att ni satsar för lite på skolan?

– Skolan har varit ett område som vi tyvärr ibland behövt skära ned på, men när vi har gjort satsningar har vi försökt göra dem på skolan. Med minskat elevunderlag måste vi också minska kostnaderna, men vi vill inte att det ska påverka undervisningen.

Kommunalrådet har förståelse för att den minskade skolpengen gör det tufft för friskolorna. Hon beklagar att beslutet om nivån på skolpengen fattades först i mitten av december.

– Det var lite sent. Jag hoppas att vi kan göra annorlunda i år.

Artikeltaggar

BorgvikGrumsGrums kommunGrums kommunMalin HagströmPolitikSamhälleSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare