Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om slopade testkrav glädjebesked för gränshandeln

Publicerad:
Dagens krav på högst 48 timmar gammalt negativt covidtest för att komma in i Sverige vill Folkhälsomyndigheten ta bort och återinföra enbart krav på covidpass.
Dagens krav på högst 48 timmar gammalt negativt covidtest för att komma in i Sverige vill Folkhälsomyndigheten ta bort och återinföra enbart krav på covidpass. Foto: Lisa Olaison

Folkhälsomyndigheten föreslår att kravet tas bort på att inresande i Sverige ska kunna visa upp ett högst 48 timmar gammalt negativt covidtest.

I stället ska det åter räcka med att visa covidpass.

– Vi skulle då få tillbaka 20-25 procent av kunderna.

Det säger Torbjörn Swartz, vd för Maximat som har butiker i köpcentren i Töcksfors och Charlottenberg.

Kravet på att kunna visa upp ett negativt covidtest infördes den 28 december och har mycket hårt mot gränshandeln. Men nu föreslår Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen att detta krav tas bort som en del i de senaste förändringarna av restriktionerna.

Det innebär att det som tidigare räcker med att alla över 18 år ska kunna visa upp ett covidpass för att kunna resa in i Sverige. Förslaget gläder gränshandlarna.

”Brukar lyssna”

– Ja, det är glada nyheter. Regeringen brukar ju lyssna på Folkhälsomyndigheten och jag har en förhoppningen att förändringen kan träda i kraft redan före helgen, säger Torbjörn Swartz.

Kravet på ett negativt covidtest raderade nästan ut gränshandeln.

– Vi tappade 20 procent över natten och har nu minskat driften och varuinköpen till ett minimum utan att permittera personalen.

Stor effekt

– Om kraven återgår till att de som reser in i Sverige bara behöver visa covidpass igen tror vi att vi direkt skulle få tillbaka 20-25 procent av kunderna och det skulle betyda väldigt mycket för oss, säger Torbjörn Swartz.

Jämfört med 2019 har Maximat tappat 80-85 procent av omsättningen.

– Men förhoppningsvis är kulmen nådd nu när allt fler får tredje sprutan. Kanske kan vi vara ordentligt på benen igen i mars, säger han.

Foto: Helena Karlsson

Även Madeleine Ward, centerchef vid Töcksfors shoppingcenter, är positiv.

– Det vore väldigt bra om kravet på ett negativt covidtest tas bort. Ett sådant beslut skulle göra mycket för oss.

– Vi vet att det finns många norrmän som inte har kunnat komma hit och handla på länge och räknar därför med en rejäl uppgång. Vi hoppas även kunna få med oss en ordentlig påskhandel i år om smittspridningen går ner fram tills dess, säger hon.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterFolkhälsomyndighetenHandelMadeleine WardMaximatOlav Thon-gruppenTöcksforsTöcksfors shoppingcenterTorbjörn Swartz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.