Hoppa till huvudinnehållet

De misstänks ha styrt vapenhandel från Kumlafängelset – Karlstadsbor åtalas

Publicerad:
Karlstadsborna fick bilder på vapnet skickade till en telefon.
Karlstadsborna fick bilder på vapnet skickade till en telefon. Foto: Polisen

De misstänks ha styrt vapenhandeln från högsäkerhetsfängelset Kumla.

Den brottsliga verksamheten avslöjades efter att ett vapen hittades på Rud i Karlstad i somras.

Nu åtalas två personer för grovt vapenbrott och tre personer för medhjälp till grovt vapenbrott.

Det var i somras som polisen hittade ett vapen i en buske på Rud i Karlstad efter att boende larmat om att misstänkta personer smög runt i området.

Samtidigt greps en 19-årig man som i slutet av förra året dömdes för vapenbrott.

Men fyndet gjorde att polisen fick fram information som ledde vidare till en omfattande vapenhärva styrd från högsäkerhetsfängelset Kumla - och där man i förlängningen hittade det vapen som användes när den tolvåriga flickan sköts ihjäl i Stockholmsförorten Norsborg.

Gängkonflikt

På torsdagen åtalade åklagare Linda Karlsson fem personer i vapenhärvan.

Två personer åtalas för grovt vapenbrott efter att de hanterat vapnet, en Karlstadsbo och ytterligare en man som satt inlåsta på högsäkerhetsfängelset Kumla åtalas för medhjälp till grovt vapenbrott, även en kvinna som förmedlat kontakt mellan fångarna och deras vänner på utsidan åtalas för medhjälp till grovt vapenbrott.

Misstankarna rör köpet av det vapen som hittades i busken på Rud.

Två kriminella grupperingar i Karlstad har under en längre tid haft en pågående konflikt om narkotika som lett till fler skjutningar under våren och sommaren förra året.

Den ena grupperingen, som är vän med den 22-årige Karlstadsbo som sedan ett knappt år avtjänar straff på Kumlaanstalten, kontaktade därför honom och misstänks ha bett om hjälp att skaffa ett vapen.

Hemlig telefon

Tillsammans med en medfånge på Kumla har han i hemlighet haft tillgång till en mobiltelefon - och via en kvinnlig vän i Uppsala misstänks de två männen ha förmedlat vapen som en 21-årig man sedan sålt från en lägenhet i Bromma.

”XX och YY har via NN1 skickat meddelanden till NN2 om att anskaffa vapen till XX vän NN3 och ytterligare person eller personer samt genom att förmedla NN2:s telefonnummer till dem för genomförande av vapenaffären.” skriver Linda Karlsson i stämningsansökan.

Samtliga åtalade nekar till brott.

NWT avslöjar: Karlstadsbo misstänks ordnat vapen till gängkriminell – inifrån högsäkerhetsfängelset

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadKumlaLinda KarlssonVapenbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.