Den beskrivs som världens mest miljövänliga möbelfabrik, den största enskilda investeringen i norsk möbelindustri på flera decennier och den första i sitt slag i världen.
Vestres nya fabrik i Magnor, byggd för över 300 miljoner norska kronor, tar form och i juni är det invigning.
Det har gått drygt ett år sedan sedan vi kunde berätta om Vestres satsning i norska Magnor, bara tre kilometer från svenska gränsen.
En satsning som sammanbinder Vestres fabrik i Torsby med ”The Plus”, namnet på den nya fabriken, som förutom tillverkning av designmöbler och parklets ska innehålla en kultur- och upplevelsepark.
– Vi är i slutfasen med Magnor och vi har ställt in det mesta av maskinutrustningen. Före jul provkörde vi lackeringen med gott resultat. Den är en väldigt viktig pusselbit, för lackering har vi tidigare köpt externt. Nu tar vi hand om det själva så småningom, säger Stefan Tjust, koncernchef på Vestre.
Han talar om en avancerad högautomatiserad process och där provkörningen fungerade väl.
I markplan är det produktionsytor och en våning upp i de nya lokalerna blir det kontor, utställning och matsal.
– Under februari kommer vi att flytta monteringen från Torsby till Magnor. Då försvinner en del av verksamheten i Torsby, men vi frigör yta, för vi fortsätter att växa. Vi har senaste åren investerat cirka 20 miljoner kronor i Torsby bara det senaste året och cirka 70 miljoner sedan inflytten på Bergebyvägen 2013. Torsby har verkligen inte gått lottlöst, säger Stefan Tjust.
En så kallad möjlighetsstudie har dragits igång tillsammans med arkitektbyrån Snøhetta, som ett sätt att ta nästa steg i Torsby.
– Torsby tappar lite arbetstillfällen just nu, men kommer att få väldigt mycket mera i framtiden.
Cirka 500 - 600 kvadratmeter frigörs när monteringen flyttas, av totalt 3 500 med kall-lager inräknat.
Vestre har närmare 40 anställda på kollektivsidan i Torsby.
– Vi har lyckats få in en del av de anställda från monteringen i Torsby in i verkstadsdelen. Det är egentligen bara nio tjänster som behöver flyttas till Magnor. Alla har fått erbjudandet, men det är inte alla som vill. Det är ju en dryg timmes resväg, säger Stefan Tjust.
När det gäller de nya lokalerna i Magnor, så är mellan tummen och pekfingret 95 procent klara byggnadsmässigt.
– Vi har byggt den här fabriken mitt i skogen, mer eller mindre. Vi har tagit bort jorden, ytskiktet, och så har vi blandat skogsjord med lecakulor och krossat tegel och återfört det upp på taket, så vi får frön och plantor på taket.
Stommen till fabriken är byggd av kraftiga limträbalkar och bara de har kostat uppåt 20 miljoner kronor.
– Jag vet att vi binder 1 400 ton koldioxid i den här träkonstruktionen. Miljö är ett extremt viktigt grundvärde för Vestre. För det första behöver vi bygga mycket industri och ersätta gammal industri och oljeberoende och visa att det går att bygga ”gröna” arbetsplatser, säger Stefan Tjust.
Ledorden är ”det gröna skiftet”, ”miljö- och energiprestanda” och ”vackert, estetiskt och öppet”.
Går byggnationen i Magnor enligt planerna?
– Det är det som är lite kul. För när man tittar på en dator-rendering eller arkitektskiss, så kan det se väldigt spejsat ut. Här känner vi att det blev precis som vi och arkitekten ville.
Hela byggnationen av The Plus beräknades till 300 miljoner norska kronor, men det har blivit dyrare.
– Jag kan inte säga hur mycket dyrare. Förbrukningsmaterial som man måste köpa allt eftersom har stuckit mycket i pris. Stål till exempel har blivit mycket dyrare sedan pandemin bröt ut.
Vestre har på sex - sju år gått från en omsättning från 100 miljoner kronor till 240 miljoner 2020 - 2021.
– Målet är 500 miljoner till 2025, säger Stefan Tjust.
Stefan Tjust var tidigare fabrikschef på Vestre i Torsby och skulle bli för Magnor. Han övertog rollen som koncernchef och vd efter Jan Christian Vestre.
– Han ringde mig i mitten av oktober och då hade han fått ett jobberbjudande om att bli näringsminister i den nya norska regeringen. Han är näringsminister nu. Jag tog över som vd och koncernchef för hela Vestre.
The Plus, Vestre, Magnor
Världens mest miljövänliga möbelfabrik, belägen i Magnor i norska Innlandet
Innehåller ett besökscenter och en allmän park på 300 hektar
The Plus reducerar växthusgasutsläppen med minst 50 procent jämfört med en motsvarande konventionell fabrik
Produktion av 250 000 kWh förnybar energi och återvinning av 90–95 procent av processvattnet.
Vestre Forest Camp – 30 hektars kultur- och upplevelsepark
Projektet får stöd av Innovasjon Norge, Enova och Eidskog kommune.
Källa: Vestre