Hoppa till huvudinnehållet

Så många dog i Värmlandstrafiken förra året

Publicerad:
Anders Kalborg, verksamhetschef vid NTF Värmland, kan konstatera att antalet dödsolyckor i den värmländska trafiken inte minskar. Foto: Frida Jansson Högberg

Preliminärt omkom tio personer i vägtrafiken i Värmlands län under 2021. Till det kan läggas tre personer som dog i olyckor med tåg.

– Antalet olyckor minskar totalt sett i landet, men tyvärr inte i vårt län, säger Anders Kalborg.

Han är verksamhetschef vid NTF Värmland.

Framför allt hösten och den tidiga vintern blev en riktigt svart period i den värmländska trafiken med många svåra olyckor och de ledde till flera dödsfall.

Och inte mindre än tre unga personer, två män och en kvinna, avled efter olyckor vid järnvägsövergångar; i Sunne, Arvika och Grums.

– Trots en allmän nedgång när det gäller antalet döda i vägtrafiken i landet de senaste åren så ser vi tyvärr ingen minskning i vårt län. Preliminära siffror för 2021 visar att tio personer omkom.

”Oerhört tråkigt”

– Det är oerhört tråkigt att vi ligger kvar på ungefär tio döda varje år. Så har det sett ut under några år nu. En orsak är att vi fortfarande har många vägsträckor som inte har mitträcken.

– Tyvärr har inte länet fått pengar till speciellt många väginvesteringar och det påverkar olycksstatistiken. Det vi kan glädjas åt framöver är att utbyggnaden av 62:an upp till Deje snart börjar byggas ut, säger Anders Kalborg.

Han beklagar även de tre dödsolyckorna vid järnvägsövergångarna och efterlyser ännu fler infrastrukturinvesteringar.

”Går för sakta”

– En död i trafiken är en för mycket och det gäller att satsa mer pengar om vi ska komma närmare Nollvisionen. I dag går det arbetet för sakta.

– Samtidigt måste vi synliggöra den mänskliga faktorn som ligger bakom väldigt många olyckor och öka utbildningen. En sådan satsning är att vi under året ska ut till alla andraklasser i länet och undervisa dem i trafik.

– Vi ska även genomföra ett projekt där vi erbjuder äldre kvinnor teoriutbildning, körlektioner och riskutbildning, säger Anders Kalborg.

Trafikdöda i vägtrafiken i länet

2021: 10 (Preliminärt)

2020: 11

2019: 6

2018: 14

2017: 9

2016: 9

Källa: Transportstyrelsen

Artikeltaggar

Anders KalborgNTFTrafikTrafikverketVägarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.