Nya papperspåsar för avfall testas i länet: ”Ett bättre alternativ”

Publicerad:
Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fyra värmländska aktörer samarbetar kring ett nytt projekt som strävar efter att ge papperspåsen en given plats i sopsystemet – i och med att plastpåsarna fasas ut i handeln.

I nuläget är de inte anpassade för restavfall, vilket skapar problem för hushåll och sophämtare.

Sedan i våras har de fyra aktörerna Karlstad Energi AB, Paper Province, Nordic Paper och Norbag samverkat för att ta fram en helt ny typ av papperspåse som har möjligheten att göra sophanteringen mer hållbar.

Bärkassar gjorda av papper blir allt vanligare i samhället i takt med att plastpåsarna gradvis försvinner från butikerna. Men de papperskassar som säljs är inte lämpade för restavfall.

Karlstads Energi har dock märkt att allt fler använder sig av dessa i sopkärlen, vilket i sin tur leder till mer löst skräp. Detta beror på att påsar i papper är svårare att försluta än de av plast.

– Den nya papperspåsen ska vara förslutningsbar, vilket gör den till ett bättre alternativ för restavfallet än de pappersbärkassar som vi idag ser blir allt vanligare i soptunnorna, säger David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi i ett pressmeddelande.

En avfallspåse som går att försluta skulle innebära mindre avfall i soptunnorna, samt att kärlen inte behöver rengöras lika ofta. Och förhoppningen med projektet är att på sikt kunna använda den fiberbaserade påsen som ett mer hållbart alternativ till de plastbaserade avfallspåsarna som säljs på rulle i butikerna.

Enligt Nordic Papers är konceptet att ersätta plast med papper i linje med många kunders önskemål.

– Vårt starka kraftpapper gjort på förnyelsebar lokal råvara ökar ständigt i efterfrågan. Att dessutom samarbeta med andra värmländska aktörer är något vi gjort tidigare och som synes gärna fortsätter att göra, säger Pia Lundin produktchef för kraftpapper på Nordic Paper i pressmeddelandet.

Inom kort kommer utvalda hushåll i Karlstad att få testa den nya papperspåsen och målet är att kunna sälja den i butik under 2022.

Från vänster: David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi, Pia Lundin, produktchef på Nordic Paper, Jerry Andersson, platschef på Norbag, samt Peter Edberg, projektledare på Paper Province.
Från vänster: David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi, Pia Lundin, produktchef på Nordic Paper, Jerry Andersson, platschef på Norbag, samt Peter Edberg, projektledare på Paper Province. Foto: Pressbild

Artikeltaggar

AvfallshanteringKarlstads energiMiljöNordic PaperNyheterPlastVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare