Hoppa till huvudinnehållet

Hyresgästerna på Vita Baggängen är arga över den dåliga informationen

Publicerad:
Ida Johansson är ute med sin hund Triton. Hon är arg över att hon inte fått någon information om försäljningen.
Ida Johansson är ute med sin hund Triton. Hon är arg över att hon inte fått någon information om försäljningen. Foto: Anders Persson

Tidningen pratade med hyresgäster på Vita Baggängen. När de fick informationen om att deras hus ligger ut till försäljning blev de tysta. Några blev arga medan andra blev både chockade och oroliga.

En kvinna står i köket och lagar mat. Genom balkongdörren får hon reda på att fastigheterna ligger ute till försäljning.

– Ska de säljas? Till vilka, frågar hon sig.

– Varför vet inte vi något?

En yngre man kommer med sin cykel och ska gå in till sin lägenhet.

– Va konstigt, har inte hört något om det? Då kan man fråga sig vad som händer här uppe nu?

"Skitdåligt"

Ida Johansson är ute med sin hund Triton.

– Det här tycker jag är skitdåligt. Varför har ingen pratat med oss? Vi bor ju faktiskt här och det är våra hus de ska sälja. Nä, skitdåligt, säger hon och vandrar vidare.

Christer Andersson har bott på Vita Baggängen sedan 80-talet och är nu orolig över vad det ska bli.

– Först så är jag besviken på Karlskogahem. De har inte kontaktat oss hyresgäster. En kompis till mig ringde och sa att området låg ute på Hemnet till försäljning och det är fler här uppe som fått informationen på samma sätt. Det är väl inte så vi hyresgäster ska få reda på det.

Christer Andersson är rullstolsburen och sitter med i rådet för funktionshinderfrågor i kommunen. Under hösten var VD:n för Karlskogahem inbjuden.

– Han kunde väl ha sagt något då?

Osäkerhet

Han känner en viss osäkerhet inför framtiden.

– Vad kommer ske när de nya ägarna tar över? Får man bo kvar? Vi vet ju inte vad som händer med reparationer, ska de lyxsanera, blir det insatslägenheter. Jag vill inte betala för en insatslägenhet. Vi vet ingenting.

Han berättar att när han flyttade dit på 80-talet så renoverade de hans hus.

– Det var lite som en lyxrenovering då och vi fick mycket högre hyror. Ska de göra så igen, undrar Christer Andersson.

Några av husen på Baggängsvägen som är till salu
Några av husen på Baggängsvägen som är till salu Foto: Kajsa Juslin

Marianne Svensson på Hyresgästföreningen tycker det är olyckligt att inte hyresgästerna fått någon information.

– Jag trodde faktiskt att de skulle meddela det till hyresgästerna först. Men det har de tydligen inte gjort.

Hyresgästföreningen fick informationen i december.

– Vi fick en information strax för jul från VD Urban Linder om att de skulle sälja. Vi kommer att bevaka så att hyresgästerna får sina rättigheter med sig.

Hon har hört att Karlskogahem vill satsa på annat håll.

– Vad jag förstått så vill de bygga nytt och enligt dem så har inte Karlskogahem riktigt det som efterfrågas i dag. Lite synd är att Karlskogahem gör sig av med ett område där det finns många stora lägenheter. Det finns många fyror där och det är ovanligt.

Förbygger sig?

Marianne Svensson säger att det är många projekt i gång i Karlskoga, kanske lite väl många. Karlskogahem gör sig av med billiga lägenheter och bygger nya och dyra.

– Man kan fundera lite över om alla byggplaner i Karlskoga är verklighetsrelaterade. Det känns som om man förbygger sig, säger Marianne Svensson.

Artikeltaggar

BaggängenHyresgästföreningenKarlskogaKarlskogahem ABSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.