Hoppa till huvudinnehållet

Flera utlösta brandlarm på skola utreds: ”Pågår en challenge i sociala medier”

Publicerad:
En sociala medier-challenge har lett till flera onödiga utryckningar de senaste dagarna, då elever avsiktligt utlöst Rudsskolans brandlarm.
En sociala medier-challenge har lett till flera onödiga utryckningar de senaste dagarna, då elever avsiktligt utlöst Rudsskolans brandlarm.

Under veckan har räddningstjänsten i onödan fått rycka ut fyra gånger då automatlarm utlösts på Rudsskolan i Karlstad.

Orsaken verkar vara en ny trend som sprider sig i sociala medier.

– Vi ser jätteallvarligt på det här, säger Birgitta Vuorinen, biträdande skolledare.

Runt lunchtid på tisdagen gick två automatlarm på Rudsskolan i Karlstad, räddningstjänsten åkte ut på båda – utan att kunna lokalisera några synliga bränder.

Efter incidenterna kontaktade skolan polisen, som upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

– Det ska ha varit några incidenter under dagen, på en toalett, samt glödande papper uppe på ett skåp, sa Gabriel Henning, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Högstadieelev hotade skjuta skolkamratSkadegörelse på grundskola: ”Varit några incidenter under dagen”

På onsdagen utlöstes ytterligare två automatlarm på grundskolan, och enligt Rudsskolans biträdande skolledare Birgitta Vuorinen verkar det handla om elever som rökt e-cigaretter på toaletten.

– Huvudsyftet verkar vara att utlösa brandlarm. Det pågår en challenge i sociala medier, brandlarms-challenge, säger hon och fortsätter:

– Varje onödig utryckning kostar 6 000 kronor. Vi ser jätteallvarligt på det här.

Birgitta Vuorinen förklarar även att om ett brandlarm utlöses i en skola när brandkåren är på väg till en villabrand någonstans, så avbryter de för att åka till skolan istället.

– Skolan är deras prio ett. Vi har gått ut i klasserna för att informera om detta och så har vi även kontaktat alla vårdnadshavare.

Förutom att polisen blivit inkopplad, genomför skolan nu även en egen utredning kring händelserna.

– Vi jobbar febrilt med det här och det är flera elever som är urtrötta på alla larm som går. Vi har jättemånga kloka elever som kommer till oss för att berätta om sådant de sett och vill bidra till en lösning.

Vet ni vilka elever det är som ligger bakom?

– Nej. Vi har våra misstankar, men vi vet inte säkert.

Hot om skjutning på RudsskolanRektorn om skolbråket: ”Vi bedömde att vi behövde ta hjälp av polisen”

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadLarmRudRudsskolanSkola och utbildningSOS Alarm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.