Anna skrev glad barnbok om Lusten-båtarna – prisas av kommunen

Publicerad:
Anna Ask får Forshaga kommuns kulturstipendium för sin bok om Lustenbåtarna. Foto: Privat

Anna Ask ville bevara ett lokalt kulturarv och skrev en glad barnbok om Lusten-båtarna. Nu belönas hon med kulturstipendium av Forshaga kommun.

– Jag är så glad och tacksam, det betyder verkligen mycket.

Under 2021 kom Anna Ask ut med barnboken Johnny och Kalle kör Lustenbåt. Det är en rimmad saga, där läsaren får följa en flottningsbåts händelserika resa på Klarälven till Karlstad.

Konstnären Marja i Myrom har illustrerat boken och den har sålt så bra att överskottet blev en bra slant till Barncancerfonden: hela 18 000 kronor.

Anna Ask (till höger) har fått Forshaga kommuns kulturstipendium, för boken som hon skrivit och Marja i Myrom illustrerat.
Anna Ask (till höger) har fått Forshaga kommuns kulturstipendium, för boken som hon skrivit och Marja i Myrom illustrerat. Foto: Lisa Olaison

Nu prisas Anna Ask med Forshaga kommuns kulturstipendium. I motiveringen framhålls att Anna Ask ”berättar om lokalhistorien på ett kreativt sätt för både stora och små” och gör kultur och historia levande för fler.

”Att synliggöra flottningshistorien för fler och för nya generationer stärker Forshagas platsvarumärke och älvens betydelse”, står det också i motiveringen.

I den färgglada boken möter Lustenbåten både djur och sevärdheter på sin resa längs älven.
I den färgglada boken möter Lustenbåten både djur och sevärdheter på sin resa längs älven.

Det är ord som glädjer författaren. Hennes intention med boken var just att bevara Lusten-båtarnas historia.

– Jag är mycket tacksam och glad. Det är egentligen inte någon "märkvärdig" bok. Men med enkel text, fantasi och fina bilder finns det nu möjlighet för kommande generationer att få kunskap om vad Lustenbåtar var för något, och att timret en gång för längesedan kom fram till fabriken med hjälp av flottning och dessa historiska båtar.

Flottardottern Anna gör barnbok om Lusten-båtarnaAnnas insats för kulturarvet stöttar barn med cancer

Artikeltaggar

DejeFlottningFörfattareForshagaForshaga kommunHistoriaKlarälvenLitteraturlokalhistoriaLustenbåtarnaMarja HallstenssonNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare