Från hårdrock till Backstreet Boys och A-ha: "Gör andras låtar till min egna"

Publicerad:
Vidar Solli från Arvika har hittat tillbaka till musiken. Foto: Thomas Borrenmo

Han har turnerat i Europa med hårdrocksbandet Gain Eleven.

Nu satsar Arvikamusikern Vidar Solli på en solokarriär med akustiska versioner av sina favoritlåtar. Först ut var Backstreet Boys "I Want it That Way". Nu släpper han sin tolkning av A-has "Take on me".

Till vardags jobbar Vidar Solli med godis. Men det stora intresset är musik och han har varit aktiv som gitarrist under många år, hittills mest uppmärksammad för sina insatser i Arvikabandet Gain Eleven. Nu ligger bandet sedan några år på is och efter att ha tröttnat på musik under en period har Vidar Solli nu hittat tillbaka till sin passion.

– Jag har spelat gitarr i hårdrocksband i åtta år. Det är klart det blir en kontrast när det helt plötsligt blir akustiska poplåtar, säger han och ler.

– Men att sjunga till akustisk gitarr är något jag gjorde flera år innan jag började spela hårdrock. Det har varit mitt sätt att uttrycka mig musikaliskt när jag har spelat själv.

Den senaste gången vi hördes av nådde jag honom under en turné med Gain Eleven i Tyskland.

– Strax efter att Gain Eleven lades på is så tröttnade jag helt och hållet på musik. Faktiskt. Det var många känslor – mest kändes det skönt att bara få vara hemma. Jag saknade inte att gigga, saknade inte branschen.

Foto: Thomas Borrenmo

”Hittade tillbaka”

Han ville inte starta upp något nytt och tackade nej till förfrågningar om att vara med i andra projekt.

– Jag tror det berodde på all strävan. Det var en stor del av Gain Eleven. Jag började spela i band för att det var min passion och med tänket att det är det här jag ska hålla på med i resten av mitt liv.

Han fortsätter med lugn och saklig röst.

– Men några år innan bandet blev vilande kände jag att det gick på rutin, det inte var så roligt längre. Ärligt talat var det skönt när allt lades på is.

Men för fyra, fem månader sedan väcktes åter glädjen för musik i honom.

– Jag hittade tillbaka. Det fanns ingen tanke att ”nu ska jag in i branschen igen och satsa”. Den första låten jag spelade in – Backstreet Boys "I Want it That Way" – gjorde jag bara för att det var roligt. Anledningen till att det blev just den är att den kändes lite udda och kul att lägga en egen touch på.

Foto: Thomas Borrenmo

”Älskar boy bands genuint”

Han har lagt upp en hel del klipp tidigare, men med "I Want it That Way" la han för första gången upp en professionellt inspelad låt som "gjorts på riktigt".

– Jag älskar boy bands genuint. Jag gillar hela stuket med låtskrivare som Max Martin. Några månader efter att jag hade lagt ut videon började det dra i väg med antal visningar.

The Backstreet Boys 1998. Året därefter gav gruppen ut ”I Want it That Way”.
The Backstreet Boys 1998. Året därefter gav gruppen ut ”I Want it That Way”. Foto: Rick Havner

I dag har klippet visats över 8000 gånger på Youtube.

– Det gav mig motivation att fortsätta. Nästa låt la jag upp i fredags, det blev A-has "Take on Me".

A-ha 1985. Videon till ”Take on me” hör till de mest sedda någonsin på Youtube.
A-ha 1985. Videon till ”Take on me” hör till de mest sedda någonsin på Youtube. Foto: Bjørn Sigurdsøn

Han erkänner ett visst nostalgiskt skimmer över sina låtval.

– Jag är 28 och har upptäckt låtarna i efterhand. Men de känns klassiska. Och jag har lyckats göra dem på ett eget sätt. Jag lyssnar på all sorts musik, både nytt och gammalt. Släpper Zara Larsson en ny singel lyssnar jag direkt. Men det är främst äldre låtar som jag har fått rätt feeling för.

Han har inte vänt ryggen mot hårdrocken, försäkrar han.

– Jag lyssnar på hårdrock varje dag. Det var Ozzy Osbournes Zakk Wylde som fick mig att från första början vilja spela gitarr.

Många av dagens ledande låtskrivare – däribland Max Martin som skrev "I Want it That Way" – har en bakgrund inom hårdrocken.

– Det sägs att introt till "I Want it That Way" är inspirerat av Metallicas "Enter Sandman". Man kanske behövde vara inlyssnad på hårdrock för att skriva boy bandhits, säger han och skrattar.

– Med handen på hjärtat måste jag säga att det har aldrig varit så kul med musik som det är nu. Jag börjar åter känna lusten av att sträva efter något. Nu handlar det om att i mest möjliga mån fortsätta att göra covers.

Har du någon ambition att byta andras låtar mot egna?

– Nej. Det är inte omöjligt, men det är inget som är aktuellt just nu. Jag ser det mer som att jag gör andras låtar till min egna. Varje dag dyker det upp en låt som jag skulle vilja göra, men i vilken ordning jag ska hinna göra dem – det är frågan.

Artikeltaggar

EuropaHårdrockMax MartinMetallicaMusikNöje/KulturPopRockTysklandVidar SolliYoutubeZara Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare