Hoppa till huvudinnehållet

Ta krafttag mot bostadsrånen

Publicerad:
Att dessutom rånas i sitt eget hem, som alltid måste kunna vara en trygg plats, förstärker ytterligare den djupa kränkning som brottet innebär, skriver Johan Forssell.
Att dessutom rånas i sitt eget hem, som alltid måste kunna vara en trygg plats, förstärker ytterligare den djupa kränkning som brottet innebär, skriver Johan Forssell. Foto: Moderaterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna anser att rån i bostaden är en så pass allvarlig brottslighet att brotten alltid ska bedömas som grova rån, skriver Johan Forssell.

Under hösten har vi sett upprepade exempel på hur människor runt om i landet rånats i sina hem. Ett uppmärksammat fall är den kända tv-profil som i november rånades i sin bostad där familjen hotades med ett pistolliknande föremål. Nyligen uppmärksammades även hur ett äldre par utsattes för rånare som tvingade sig in i deras bostad.

Det här är inte bara enstaka fall. Under senare år har det rapporterats om en stor mängd bostadsrån mot privatpersoner. Utvecklingen är fullständigt oacceptabel. Moderaterna vill nu ändra lagstiftningen så att bostadsrån ska leda till minst fem års fängelse.

Att bli rånad är en mycket traumatisk upplevelse. Utöver att bli bestulen på pengar och värdesaker innebär ett rån också att offret utsätts för hot, våld och ibland rent förnedrande inslag. Att dessutom rånas i sitt eget hem, som alltid måste kunna vara en trygg plats, förstärker ytterligare den djupa kränkning som brottet innebär.

Så skriver du en debattartikel

Vågen av bostadsrån sker i en tid då allt fler handlar över nätet och hemleveranserna ökar. Denna förhållandevis nya företeelse i samhället utnyttjas cyniskt av rånare som utger sig för att vara bud av olika slag för att bli insläppta. Bostadsrånen leder inte alltid till de största rubrikerna, men kan sätta djupa spår hos det enskilda brottsoffret.

Denna brottslighet bidrar också till att skapa en betydande och växande otrygghet i hela samhället. För att vända utvecklingen krävs hela andra åtgärder än de mindre justeringar av rättspolitiken som blivit den här regeringens signum.

Ett viktigt steg är att införa kraftigt skärpta straff för bostadrån. Moderaterna anser att rån i bostaden är en så pass allvarlig brottslighet att brotten alltid ska bedömas som grova rån. Det innebär fem års fängelse som minimistraff för en vuxen gärningsman, istället för ett års fängelse som är straffminimum för rån av normalgraden.

Skärpta straff kommer inte vara tillräckligt. Det krävs fler poliser och bättre verktyg för att fler rån ska klaras upp. Antalet poliser per invånare i Sverige är relativt få i förhållande till övriga EU-länder. Moderaterna vill se en ökning av antalet poliser så att Sverige närmar sig nivåerna i andra europeiska länder. En straffskärpning är dock ett viktigt steg för att för att möta brottsoffrens behov av upprättelse och samtidigt signalera samhällets tydliga avståndstagande. Det får helt enkelt vara nog nu.

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

Artikeltaggar

BrottBrottsofferDebattInbrottJohan ForssellKriminalpolitikModeraternaRånStraff