Hoppa till huvudinnehållet

Sunne-skådespelaren i nya Beckfilmen: ”Möter många man ser upp till”

Publicerad:
Jakob Hultcrantz Hansson I rollen som Matti Riska i nya Beckfilmen. Han spelar mot bland andra Peter Haber och Kristofer Hivju.
Jakob Hultcrantz Hansson I rollen som Matti Riska i nya Beckfilmen. Han spelar mot bland andra Peter Haber och Kristofer Hivju. Foto: Gabriel Liljevall/Johan Paulin

Nu tar Jakob Hultcrantz Hansson paus på obestämd framtid från Västanå Teater.

Han är aktuell med en roll i den senaste Beck-filmen och har tidigare synts i krimserier som "Midnattsol" och "Maria Wern".

Nyligen hade den 43:e filmen i Beck-serien premiär och Jakob Hultcrantz Hansson gör rollen som Matti Riska, en karaktär som i åskådarens ögon pendlar mellan de båda sidorna av lagen.

– I allt jag gör vill jag beröra så mycket som möjligt, börjar Jakob Hultcrantz Hansson.

– Människoporträtt berör när man som tittare känner att det är hela människor. Jag söker alltid motsatser i karaktären jag ska spela. Om den har en tydlig personlighet, om den ska vara en hårding till exempel, måste ju karaktären ha en väldigt mjuk sida som den försöker skydda.

Engagerat vidareutvecklar han:

– Det gäller att låta publiken ana att det finns mer under ytan hos en karaktär än det uppenbara. Från våra egna liv vet vi alla att den mest sårbara behöver störst sköld. Vi är alla väldigt olika i olika sammanhang, vi kan skifta väldigt snabbt. För en skådespelare är de där skiftningarna väldigt spännande.

Han utgår hela tiden från att publiken är smart och observant, väl van att kunna tolka de minsta av hintar.

– Alla är så fruktansvärt vana vid att läsa andra människor. Vi är experter allihop! Vi måste vara det eftersom så mycket av vår kommunikation går ut på det. Om en skådespelare försöker spela något, om man som tittare märker att skådespeleriet inte är på riktigt, så rycks man ur situationen. Illusionen brister. Fiktionen rämnar.

Laddad scen ur den 43:e filmen om poliskommissarien Beck. Jakob Hultcrantz Hansson med ryggen mot kameran. I övriga roller bland andra Jennie Silfverhjelm, Anna Asp och Kristofer Hivju.
Laddad scen ur den 43:e filmen om poliskommissarien Beck. Jakob Hultcrantz Hansson med ryggen mot kameran. I övriga roller bland andra Jennie Silfverhjelm, Anna Asp och Kristofer Hivju. Foto: Johan Paulin

Kristofer Hivju från "Game of Thrones"

I Beck-serien samarbetade Sunnebon Jakob Hultcrantz Hansson med en rad etablerade skådespelare. Han pratar varmt om veteranen Peter Haber – som under lång tid gjort rollen som poliskommissarie Martin Beck – och norska kollegan Kristofer Hivju som bland annat gjort internationell karriär i "Game of Thrones".

– Det är nervöst att gå in i något så etablerat. Man möter många man ser upp till, som man har satt upp på piedestal. Men man måste försöka ta ner dem och möta dem som de människor de är. Varje gång jag gör det är det väldigt ödmjuka och goa människor jag möter. Människor som också är nervösa, som bär på samma känslor som jag. Vi skådisar är ett gäng som alltid är på tårna av olika anledningar, både av nervositet och av att vi vill skapa något speciellt. Det ska bli så bra som det bara kan, för allas skull.

Nu vill han söka sig till fler roller inom film och tv.
Nu vill han söka sig till fler roller inom film och tv. Foto: Erik Thor

Han pausar och förklarar.

– Det handlar inte om att jag är nervös för att jag tvivlar på mig själv. Jag vet att jag kan, att jag har något att bidra med. Det märker jag direkt när jag möter ett par ärliga ögon under en inspelning. Jag älskar mötet med andra skådespelare, att vara där man ser in i sin motspelare och söker något som är djupare befäst. Jag tittar inte bara på ansiktet utan försöker leta i ögonen efter vad personen vill och strävar efter. I mötet kan det hända häftiga saker och i just det där mötet tycker skådespelare om att vara.

Beck-filmen "Ett nytt liv" spelade han in under fjolåret. Jakob återger en anekdot från en skådespelares vardag.

– Det regnade mycket under inspelningen. Vilket passade bra för det skulle regna mycket enligt manus. Men vanliga regndroppar funkar inte på film. Storleken på en vanlig regndroppe är för liten för att den ska synas. Så trots spöregn fick vi ha enorma vattenspridare – höga som träd! – som spolar vatten. Så det tog bara några sekunder innan man blev helt sjöblöt!

Jakob Hultcrantz Hansson och Mia Mountain.
Jakob Hultcrantz Hansson och Mia Mountain. Foto: Johan Paulin

22 års nära samarbete

Första gången Jakob Hultcrantz Hansson arbetade med Västanå Teaters regissör och konstnärlige ledare Leif Stinnerbom var i slutet av förra seklet. Efter 22 års nära samarbete tar nu skådespelaren en paus från den värmländska teaterinstitutionen för att skaffa sig närande intryck på andra håll.

– Min konstnärliga bas är teatern och har varit det hela mitt liv,

– Men de senaste 15 åren har jag försökt göra film- och tv-roller när det funnits möjlighet.

Kultband instiftar Epa-dagen: "Epa-traktorerna dagens ungdomsgårdar”

Han berättar om teaterns långa framförhållning, perioderna från idé och repetition till färdigspelad uppsättning är långa. För skådespelare inom film och tv är förhållandet ofta det motsatta, där kan det gå snabbt mellan beslut till inspelningsstart.

– Jag har inte kunnat vara så aktiv i sökandet efter film-roller. Det är en av anledningarna till pausen från Västanå.

Den närmaste tiden kommer han att träffa Leif Stinnerbom i egenskap av vän snarare än arbetskollega.

– Vi ska äta middagar tillsammans och gå på hockey. Men vi ska inte jobba tillsammans. Man sliter på varandra efter att ha arbetat så länge tillsammans.

Nu väntar en rad provfilmningar för Jakob Hultcrantz Hansson, han när drömmar om en roll i en storskalig äventyrsproduktion.

– Ett äventyrsepos! Det har jag längtat efter länge. Det vore kul att en gång få landa en sådan filmroll. Oavsett om det blir utomlands eller i Sverige. Men det är så mycket som spelar in när det gäller de större rollerna, det går inte att utvärdera sin prestation efter hur provfilmningarna går – då skulle man bli knäckt i det här yrket direkt.

– Men man får bli glad över de gånger när produktionsledningen visar intresse. Det finns väldigt många spännande film- och tvproduktioner som görs, det är en fantastisk guldålder för en skådespelare vi lever i just nu.

Beckfilmen "Ett nytt liv" finns på Cmore och TV4.

Artikeltaggar

C MoreDeckareFilmGame of thronesJakob Hultcrantz HanssonKändisarLeif StinnerbomNöje/KulturTVTV-serierTV4Västanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.