SD näst störst med knapp marginal

Publicerad:
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna blir näst största parti i Svensk väljaropinions sammanställning. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Socialdemokraterna (S) får över 30 procent av väljarstödet. Sverigedemokraterna (SD) leder knappt över Moderaterna (M) i kampen om att vara näst största parti.

Det visar Svensk väljaropinionen, en sammanvägning av de tre senaste opinionsmätningarna, som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio.

S får 30,8 procent, SD 19,8 och M 19,7 procent. Därefter kommer Vänsterpartiet (V) med 9,9 procent, Centern (C) med 6,9 procent och Kristdemokraterna (KD) med 5,2 procent.

MP och L ligger under riksdagsspärren med 3,4 procent respektive 2,7 procent.

Jämfört med förra sammanställningen för en månad senare ökar S medan M backar.

– Socialdemokraterna går väldigt tydligt uppåt, säger opinionschef Toivo Sjörén på Kantar Sifo till Ekot.

Om alla åtta partierna räknas in, även om MP och L inte skulle komma in i riksdagen i dag, leder S, V, MP och C över M, KD, SD och L med 3,6 procentenheter.

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

KristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaPolitikSifoSocialdemokraternaSverigedemokraternaSveriges RadioVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare