Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonsatsning på ny popcornfabrik

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Mirjana och Bruno Lindberg tror att intresset för att poppa egna kvalitetspopcorn kommer att öka. Det ska deras företag Wepopop bidra till. I förgrunden ses Johannes Fryxelius, anställd i fabriken.
Mirjana och Bruno Lindberg tror att intresset för att poppa egna kvalitetspopcorn kommer att öka. Det ska deras företag Wepopop bidra till. I förgrunden ses Johannes Fryxelius, anställd i fabriken. Foto: Lisa Olaison

Popcornfabriken i Jössefors växer.

Ägarparet Bruno och Mirjana Lindberg satsar nu på att bygga en helt ny fabrik från grunden.

Sammanlagt investerar paret runt nio miljoner kronor.

NWT har tidigare berättat om popcornsnörden och Chalmersingenjören Bruno Lindberg och hur han har gjort sin passion för det salta snackset till en affärsverksamhet.

Han drivs av en passion för popcorn

Med på företagsresan har han haft sin fru Mirjana. Båda är från Arvika från början och de var ett par redan när de flyttade till Göteborg för att studera. Bruno blev ingenjör med inriktning livsmedelskemi på Chalmers. Mirjana utbildade sig till ekonom på Handels, och toppade utbildningen med en masterexamen i management av tillväxtföretag.

Företaget Wepopop föddes när Bruno av intresse och nyfikenhet letade efter kvalitetspopcorn på nätet. Han såg att ett ton var den minsta kvantiteten som gick att köpa. Han gick då ihop med vänner och bekanta och köpte två ton popcornskärnor.

Ägarna Bruno och Mirjana Lindberg har idag verksamhet fabrikslokalen i Jössefors där Perfekta Industrier AB tidigare huserade. De ser fram emot att få jobba i modernare lokaler i ett mer centralt läge.
Ägarna Bruno och Mirjana Lindberg har idag verksamhet fabrikslokalen i Jössefors där Perfekta Industrier AB tidigare huserade. De ser fram emot att få jobba i modernare lokaler i ett mer centralt läge. Foto: Lisa Olaison

Att import och vidareförsäljning av kvalitetspopcorn från hela världen kunde vara en affärsidé blev allt mer tydligt i takt med att verksamheten växte hemma i lägenheten i Göteborg.

2018 flyttade paret tillbaka till hemstaden Arvika.

– Vi stortrivs här, och det är här vi vill driva företaget, säger Mirjana.

– Människorna är väldigt trevliga och vi är lite lokalpatrioter, säger Bruno.

Tomten ligger precis intill Dollarstore på Graninge handelsområde i Arvika. Här kommer ägarna att bygga en fabrik som i framtiden ska kompletteras med en eventbaserad butik. Hela anläggningen ska bli ett  resmål för popcornsälskare, tänker de.
Tomten ligger precis intill Dollarstore på Graninge handelsområde i Arvika. Här kommer ägarna att bygga en fabrik som i framtiden ska kompletteras med en eventbaserad butik. Hela anläggningen ska bli ett resmål för popcornsälskare, tänker de. Foto: Lisa Olaison

I en övergiven industrilokal i Jössefors startade paret något som faktiskt kan kallas popcornfabrik. Här tas tonvis av popcornskärnor emot i stora pallar och säckar, packas om och säljs vidare.

Kunder är i första hand privatpersoner, som köper olika paket eller påsar med 1, 3 eller 5 kilo via företagets webbutik.

Popcornslagret som det ser ut just nu. Under den mest intensiva högsäsongen inför jul var det helt tomt här ett tag. Allt var slutsålt. ”Det har aldrig hänt tidigare” säger Bruno Lindberg.
Popcornslagret som det ser ut just nu. Under den mest intensiva högsäsongen inför jul var det helt tomt här ett tag. Allt var slutsålt. ”Det har aldrig hänt tidigare” säger Bruno Lindberg. Foto: Lisa Olaison

– Den största anledningen till att vi växer så mycket är att kunderna är nöjda och att de sprider det vidare till sina vänner. Det finns många popcornsälskare där ute, säger Bruno.

Kunderna finns över hela Sverige, ryktet om de värmländska popcornen sprider sig.

Butiker säljer

Wepopop får också allt fler butiker som kunder. Företaget fick ett lyft i våras, när Coop Värmland bestämde sig för att börja sälja popcorn från Jössefors i fem värmländska butiker.

– Det har gjort att fler butiker har fått upp ögonen för våra popcorn och börjat sälja dem. Det blir som ringar på vattnet, säger Mirjana.

Kommunalrådet om popcornsfabriken: ”Ska bli intressant att följa dem”

Stora i Västsverige

Företaget har också ett antal återförsäljarbutiker i Västsverige, vilket är en följd av företagets historia i Göteborg. Bruno och Mirjana hann under sin Göteborgstid nätverka och skaffa företagskunder, och många minns också Bruno Lindbergs kurser i popcornspoppande på Medborgarskolan i Göteborg.

Popcornfabriken i Jössefors i Coopsamarbete: ”Jättestort”

Ansvarig för den dagliga driften i fabriken i Jössefors är Johannes Fryxelius, som är anställd sedan ett knappt år. Han är enligt ägarna ett ess när det gäller att lösa problem och få till logiska, strömlinjeformade flöden i produktionen.

”Bra team”

– Det här är jättekul. Jag har stor frihet att organisera saker som jag vill. Det är tillfredsställande att hitta problemen och lösa dem - som Tetris ungefär. Vi är ett bra team, och dessutom älskar jag popcorn! säger han.

Johannes Fryxelius anställdes för nästan ett år sedan, och har tagit över den dagliga driften av produktionen. ”Jag trivs extremt bra” säger han.
Johannes Fryxelius anställdes för nästan ett år sedan, och har tagit över den dagliga driften av produktionen. ”Jag trivs extremt bra” säger han. Foto: Lisa Olaison

En annan viktig kugge i maskineriet är Emma Engström. Hon gör många olika arbetsuppgifter, bland annat sköter hon till stora delar företagets sociala medier, inklusive produktfotografering. Hon jobbar även med lager och paketering. Att få till en personlig touch på paketen är viktigt tycker hon.

– Det ska kännas personligt och det ska märkas att vi älskar det vi håller på med, säger hon.

Förutom de två fast anställda tar man in ytterligare personer vid toppar, som månaderna före jul.

Kunderna får instruktioner om hur man poppar de perfekta popcornen.
Kunderna får instruktioner om hur man poppar de perfekta popcornen. Foto: Lisa Olaison

Ägarparet jobbar så mycket som behövs, och så mycket som deras andra engagemang tillåter. De har även IT-konsultföretaget Locotool tillsammans. Det är IT-konsultandet som har gjort att det varit ekonomiskt möjligt att bygga upp popcornsföretaget från noll.

När NWT besökte företaget för ett år sedan låg omsättningen på cirka en miljon kronor.

– I år kommer vi att närma oss två miljoner i omsättning, säger Bruno.

Ägarna tror att intresset för livsmedel med  hög kvalitet fortsätter att öka. Wepopop säljer utvalda majskärnor där varje sort har olika egenskaper.
Ägarna tror att intresset för livsmedel med hög kvalitet fortsätter att öka. Wepopop säljer utvalda majskärnor där varje sort har olika egenskaper. Foto: Lisa Olaison

Tillväxten har gjort att dagens lokaler har blivit för små. Därför har paret bestämt sig för att göra den största investeringen hittills: de köper en tomt på 10 000 kvadratmeter och bygger en ny fabrik, skräddarsydd för deras behov.

Tomten ligger alldeles intill Dollarstore på Graninge handelsområde intill riksväg 61 i Arvika.

Arvika kommun sa på tisdagsförmiddagen ja till att sälja tomten.

– Med avgifter för el, VA och fiberanslutning kostar tomten sammanlagt 2 miljoner, säger Bruno.

Uppemot 1000 kvadratmeter

Byggnaden kommer att bli mellan 750 och 1000 kvadratmeter stor, med sex meters takhöjd. Byggstart beräknas till mars eller april. Om allt går enligt plan är den klar att tas i bruk i december.

– Från början låg den planerade byggkostnaden på 6-7 miljoner kronor, men den senaste tidens prisökningar på byggmaterial har gjort att vi har fått justera upp det till 7-8 miljoner, säger Mirjana.

Wepopop har inga planer på att börja sälja poppade popcorn. Det skulle innebära en helt annan hantering. Opoppade popcorn är lättare att frakta och förvara, och man vinner också i smak och konsistens när kunden får dem nypoppade menar ägarna.
Wepopop har inga planer på att börja sälja poppade popcorn. Det skulle innebära en helt annan hantering. Opoppade popcorn är lättare att frakta och förvara, och man vinner också i smak och konsistens när kunden får dem nypoppade menar ägarna. Foto: Lisa Olaison

Hittills har företaget finansierats med egna medel, men när man nu går från att hyra in sig på cirka 350 kvadratmeter till att köpa mark och bygga en dubbelt så stor fabrik måste man ta in nytt kapital.

– Vi har gjort en nyemission och har nu 20 privatpersoner som mindre delägare, men den största delen finansieras med banklån, säger Bruno.

– Region Värmland har också gått in med ett investeringsstöd på 1,3 miljoner, säger Mirjana.

Bygger ut senare

Planen är att inledningsvis hyra ut en mindre del av fastigheten till andra företag, och på sikt bygga ut fabriken etappvis när behoven växer.

– Tomten kan bebyggas med maximalt 3500 kvadratmeter, säger Bruno.

Han och Mirjana tror att det är mycket som kommer att bli lättare när de har verksamheten mer centralt, alldeles intill 61:an och med andra företag som grannar.

– I Jössefors ligger vi långt bort från allt. Här har vi helt andra möjligheter att samarbeta med andra företag.

”Pirrigt och läskigt”

Första målet är att fördubbla omsättningen i den nya fabriken.

– Det känns pirrigt och läskigt. Det är en gigantisk investering i förhållande till storleken vi har idag. Men vi tror väldigt starkt på det. Vi är rätt unika sett till vad vi erbjuder. Vi har 18 olika sorters popcorn, och det är det inte många som har. Kvalitetsmässigt ligger vi bra till och det finns en stor potential internationellt. Vi ska börja rikta oss mot Finland, Danmark, Norge och Tyskland, säger Bruno.

Wepopop sprider budskapet att popcorn kan vara så mycket mer än vi vanligen tänker. Ägarna håller kurser och event där man bland annat får lära sig att använda popcorn i annan matlagning.
Wepopop sprider budskapet att popcorn kan vara så mycket mer än vi vanligen tänker. Ägarna håller kurser och event där man bland annat får lära sig att använda popcorn i annan matlagning. Foto: Lisa Olaison

Ett av hans mål är att någon gång i framtiden vara det mest respekterade popcornsvarumärket i världen, och att fabriken på Graninge handelsområde blir något mer än bara en fabrik. Paret Lindberg har redan erfarenhet av events och kurser i popcornspoppande.

– Vi tänker oss att någon gång i framtiden ha en eventbaserad butik, och målet på lång sikt är att skapa ett livsmedelsresmål som inte finns någon annanstans.

Så poppar du de perfekta popcornen

Använd helst en tjockbottnad kastrull som rymmer 2-3 liter.

3-4 msk olja (Bruno Lindberg föredrar svensk ekologisk rapsolja då den förhöjer smaken hos de flesta popcornen. Men har man riktigt bra popcorn så kan en spansk solrosolja med neutral smak vara bättre för att släppa fram popcornens smak.)

1dl opoppade popcorn.

Sätt plattan på cirka 80 procents effekt (70 procent på induktionshäll).

Häll i tre matskedar olja och fem popcornkärnor.

Gör inget annat än att vänta och lyssna.

Så fort de fem popcornen popcornet, tillsätt en deciliter popcorn eller tills botten är täckt.

När det är mer än tre sekunder mellan poppen, stäng av plattan. Popcornen är klara.

Brunos Bonustips:

När det börjar poppa intensivt kan man med fördel skaka om kastrullen en gång för att eventuellt få ner opoppade kärnor som följt med popcorn som poppat upp och ligger bland popcornen istället för på botten i oljan.

”Så fort du har fått en tillräckligt stor mängd popcorn för att kunna lyfta på locket utan att det poppar över så rekommenderar jag att du lyfter av locket för att släppa ut så mycket som möjligt av vattenångan som frigörs när popcornen poppar. På så vis får du krispigare popcorn och undviker att vattenångan gör popcornen mjuka och degiga.”

När poppandet avtar och det är mer än tre sekunder mellan varje pop så är det dags att ta av popcornen från plattan och hälla upp dem i en skål. Nu är bästa tillfället att krydda popcornen då de fortfarande är lite fuktiga på ytan och kryddorna fastnar bra.

Om du föredrar krispiga och knapriga popcorn så rekommenderar vi att ställa skålen med popcorn i ugnen på 100 grader i 15 min. Då avdunstar den sista fuktigheten vilket tar fram popcornets knaprighet och krispighet. OBS! Ta ut popcornskålen med grytvantar så att du inte bränner dig. Sätt på filmen och njut av perfekta popcorn.

Om popcornen inte poppar på induktionsspisen så höj successivt värmen till 80 procent av full effekt. Det vanligaste felet när man poppar på induktionshäll är att man poppar på för högeffekt och att popcornen bara poppar delvis och sen bränner.

Om man vill få jämn spridning på saltet och krispigare popcorn så är ett bra tips att tillsätta det direkt till oljan man poppar i. För att få bästa upplösning så rekommenderar vi att man mortlar saltet eller använder popcornsalt.

Artikeltaggar

ArvikaFöretagandeJösseforsLivsmedelNäringslivNärproducerat

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.