Kopparklint (M) om Sjöbergs stöd: ”Han jobbar otroligt aktivt”

Publicerad:
Den före detta höjdhopparen, och numera barnrättskämpen, Patrik Sjöberg gillar det arbete som värmländska politikern Marléne Althea Lund Kopparklint (M) gör och vill uppmärksamma detta genom en manifestation. Foto: Andreas Hillergren/TT

På fredag hålls en manifestation i Stockholm. Bakom den står före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg.

Den som ska uppmärksammas är en värmländsk politiker ”som vågar sticka ut hakan”.

Patrik Sjöberg har de senaste åren, på olika sätt, arbetat hårt för barns rätt att växa upp utan sexuella övergrepp. Det är också bakgrunden till fredagens manifestation, där han vill hylla den värmländska riksdagspolitikern Marléne Althea Lund Kopparklint (M).

I ett inlägg på Instagram skriver Sjöberg att:

”Riksdagsledamot Marléne Althea Lund Kopparklint lovade socialminister Lena Hallengren under en debatt i höstas att hon kommer att stå i riksdagen, månad efter månad år efter år och kämpa för våra barns rätt att växa upp utan sexuella övergrepp.”

I slutet av den här veckan kommer Lund Kopparklint att, i dagarna två, debattera bland annat den frågan och detta vill alltså Patrik Sjöberg uppmärksamma.

Marlene Althea Lund Kopparklint (M) uppskattar Sjöbergs stöd.
Marlene Althea Lund Kopparklint (M) uppskattar Sjöbergs stöd. Foto: Anton Eriksson

”Det demonstrationstillstånd som vi fått beviljat ska vi använda till någonting helt annorlunda än protester. Istället för att hata och vräka ut vår ilska, så ska vi alltså hylla den politiker som vågar sticka ut hakan och ta kampen för våra barn”, skriver han vidare i inlägget.

Manifestationen hålls på Mynttorget, ett stenkast från riksdagshuset, under fredagsmorgonen. Samtidigt debatterar Marléne Althea Lund Kopparklint med justitieminister Morgan Johansson (S).

”Våra rop ska eka in i riksdagens kammare, så att justitieminister Morgan Johansson och alla politiker vet att Marlene inte är ensam i sin kamp för de mest värdefulla”, skriver Patrik Sjöberg i sitt inlägg.

Marléne Althea Lund Kopparklint säger så här om uppmärksamheten:

– Att Patrik engagerar sig i frågorna är bra och för både han och jag vet båda vad det innebär att bli utsatt. Han jobbar otroligt aktivt och det är bra att han uppmärksammar de här frågorna, för de måste upp på agendan, säger hon och önskar att ännu fler kunde visa sin ståndpunkt.

Du vågar sticka ut hakan och ta kampen för barnen, skriver Patrik Sjöberg. Tycker du själv att du sticker ut?

– Det är inte många som jobbar med de här frågorna i riksdagen, men vi måste bort med silkesvantar och tystnadskulturen. Det är fruktansvärt jobbigt att prata om och jag tror många inte vill prata om det. Det är tabubelagt, men det måste upp på bordet.

Sjöbergs inlägg, som innehåller ett kort videoklipp av en debatterande Marléne, har på ett par dagar fått drygt 23 000 visningar.

– Oerhört bra att det har blivit så uppmärksammat som det blivit.

Förutom justitieministern ska Lund Kopparklint debattera mot socialminister Lena Hallengren (S).

Vad hoppas du ska komma ut av debatterna?

– Jag hoppas att Lena Hallengren kan garantera mig att det kommer att finnas adekvat vård att få för barn som blivit utsatta för sexualbrott. Det gör det inte i dag. Och får man inte rätt vård kan man få andra sjukdomar längre fram i livet.

– Morgan Johansson hoppas jag säger att han säger att man ska se över lagarna. Bland annat måste utrymmet för pedofiler begränsas. En frågeställning jag brukar lägga upp är om det är rimligt att en person som är dömd för sexualbrott kan sätta sig utanför en förskola och titta på barn.

Artikeltaggar

InstagramKarlstadLena HallengrenManifestationerMarléne Lund KopparklintMorgan JohanssonPolitikSexualbrottSexualbrott mot barnStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare