Insändare: Att indirekt tvingas ta en spruta – det är kontroll

Insändare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Att indirekt tvingas till att ta en spruta för att få tillträde till offentligheten, arbete och sammankomster genom QR-koder, det är det som är kontroll. Inte att vaccinet skyddar många av de som tar det”, skriver signaturen ”Voltaire” i en replik.
Foto: Johan Nilsson/TT
Replik till ”Fullvaccinerad och tar ansvar”, NWT 11 december

Jag märker att människor som handlar och uttrycker sig i känslomässig affekt förblindas av logiska argument. Jag tänker förbise dina gliringar om mitt sätt att skriva, din insinuation om att jag skulle vara motståndare till vaccin samt att du hånar min intelligens genom att kalla mig dum. Om du kände mig skulle du aldrig skriva på det viset. Jag tänker enbart bemöta det du säger utan att uttrycka hat och förakt, jag är vuxen.

Inlagda på IVA har ett snitt BMI på 31 samt ofta underliggande sjukdomar. Det finns även alternativa behandlingsmetoder vilka går att sätta in i tidigt sjukdomsförlopp vilka har bevisats vara effektiva i bland annat Amerika, Afrika och Asien. Dessutom påtalar jag att vid genomgången smitta (vilken har en återhämtningsgrad på över 99 procent) så är det skyddet bättre. Eller menar du att de som ligger på IVA har haft corona, är i god fysiskt hälsa och ingen av dem är vaccinerad? Menar du att det inte finns en tystnadskultur inom vården gällande detta? Menar du att grupp-psykologi inte har någon påverkan på för om hur människor agerar? Du missar dessutom aspekten av kontrollsamhälle. Att indirekt tvingas till att ta en spruta för att få tillträde till offentligheten, arbete och sammankomster genom QR-koder, det är det som är kontroll. Inte att vaccinet skyddar många av de som tar det (samtidigt som många fler har större odds att klara sjukdomen utan IVA och död), men du verkar inte ha problem med att ställa en kravlista av kriterier för att få vara medborgare så jag förstår din ”blind-spot” om kontroll.

Jag uppmanas dessutom att prata med sjukvårdspersonal. Återigen antar du massa saker om en person du läst en insändare av. Du har ingen aning om vilka jag känner, pratat med eller fått information från. Däremot skiljer sig åsikter beroende på ens egna förförståelse av världen och ens påverkan av yttre information och influenser. Det är därför vissa säger en sak, vissa säger en annan sak, vi är 9 miljarder människor på jorden – ska alla tänka lika? Frågar du ledarna för Sovjet under 40-talet får du säkert ett svar som faller bättre i smaken. Om du är intresserad av att få medicinska utlåtanden uppmanar jag dig att gå in på ”läkaruppropet.se”, kolla om det finns några läkare som startat sidan är du snäll. Kolla om det finns personer i samhället som utmanar sin ståndpunkt i stället för att söka bekräftelse och armbåga bort resten. En akademiker vet att sådant är nyttigt och utvecklande.

Gällande tobak så menar jag absolut inte att pandemin försvinner. Jag är bara av den uppfattningen att om vi ska vara konsekventa så bör vi se till fler dimensioner av samhället än enbart en. Som du säkert förstår så får det större relevans om det dödar fler och belastar sjukvården mer än om det inte gör det. Det handlar om en prioriteringslista snarare än social panik. Dock så får jag i en fri värld röka en cigarett om jag vill. Det var dessutom fler saker som alkohol, fordon, miljö och arbetsmiljö men det spelar ingen roll så klart vad som är värst, man fokuserar ju alltid på det som är minst akut först så klart, eller?

Spanska sjukan och hanteringen av den är ytterst intressant då den var värre än corona och under värre omständigheter så går läkare ut och varnar för paniken. Under mindre allvarliga situationer så ska vi alltså få mer panik? Ologiskt, men som Voltaire sa; ”jag hatar dina åsikter men jag skulle dö för din rätt att uttrycka dem”.

Så innan du kastar ur dig skällsord och häcklande, gör lite research först. Tänk också på att jag är en människa på samma sätt som du. Tänk på respekt, aktning och klass. Du förutsätter saker om mig på samma sätt som människor ofta förutsätter saker om andra folkgrupper. Det är det som bidrar till segregering, våld och kyla. Du får ha din åsikt, jag skulle aldrig komma på tanken att tvinga dig till något, var taktfull och ge mig samma bemötande, tack, i stället för att klappa dig på bröstet och se ner på andra!

Voltaire

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.