Väntans tider: Nya avdelningar och mindre barngrupper

Publicerad:
Förskolekön ska byggas bort i Forshaga. (Arkivbild) Foto: Mikael Andersson

Forshaga går i väntans tider.

I sommar, kanske dessförinnan, ska tre nya förskoleavdelningar ge plats åt ett 40-tal små kommuninvånare. Då ska också barngrupperna bli mindre.

Akut behov av förskoleplatser i Forshaga: ”Jag är besviken”Forshaga: Större enheter i förskolan

Oron över bristen på förskoleplatser är fortfarande stor i Forshaga kommun, som i årtionden lanserat sig själv som barnkommun.

Frida Stenbäck, som NWT berättade om i höstas, kör sin 3,5 år gamla pojke till förskolan i Deje.

– Vi bor i Skived, i andra änden av kommunen.

”Ohållbart”, säger Frida Stenbäck om förskolesituationen. Sonen har fått plats i Deje, familjen bor i Skived, föräldrarnas arbetsplatser ligger i Karlstad. Var dottern får förskoleplats är det ingen som vet.
”Ohållbart”, säger Frida Stenbäck om förskolesituationen. Sonen har fått plats i Deje, familjen bor i Skived, föräldrarnas arbetsplatser ligger i Karlstad. Var dottern får förskoleplats är det ingen som vet.

Sambon, som jobbar på Herrhagen i Karlstad, får ta buss. Frida är föräldraledig med dottern, som är sex månader, och måste ha bilen för att lämna och hämta sonen. En tur på sex mil tre dagar i veckan.

– Bensinpriset är högt.

Hur det blir sedan, efter föräldraledigheten, vet inte familjen. Fridas jobb finns också i Karlstad.

– Det blir ohållbart. Vi vet inte heller var vår dotter får plats. Ska vi ha barnen på olika förskolor? Eller ska hon också börja i Deje? Blir det ännu svårare att få byta till Forshaga när det är två barn?

De har ansökt om omplacering, men inte hört något från kommunen.

Akash Budathoki (S), som är ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd, säger att man med olika mindre lösningar ordnat fram platser åt alla barn i den förskolekö som genom som genom stor inflyttning växte snabbt under 2021.

– Vi har inga fler boende i Forshaga som fått placering i Deje.

Genom prefabricerade modulhus ska förskolorna Gullvivan och Regnbågen byggas ut.

– Det blir två nya avdelningar i Grossbol i Forshaga, och en i centrala Deje.

Modulhusen, det handlar inte om barackliknande nödlösningar, utan om vanliga fastigheter, beställdes för flera månader sedan men pandemin har knäckt tidsramarna.

– Vi räknar med att öppna avdelningarna i sommar, men det kan bli tidigare än så.

Akash Budathoki (S) hoppas att förskolekön kommer i balans i sommar, när tre nya avdelningar öppnas.
Akash Budathoki (S) hoppas att förskolekön kommer i balans i sommar, när tre nya avdelningar öppnas.

– Genom dessa räknar vi också med att minska barngrupperna, något vi haft som ambition en längre tid i kommunen.

Samtidigt håller samhällsplanerarna ett öga på Dyvelsten och Lyckan, Öjenäs och Åsmyrsbanken där nya bostäder växer fram och med dem behovet av helt nya förskolor.

– Det är positivt att kommunen växer, säger Akash Budathoki. Men för små kommuner innebär det alltid en utmaning när nya behov uppstår. Våra resurser är inte oändliga. Men vi jobbar på!

Artikeltaggar

BarnomsorgDejeForshaga kommunFörskolorSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare