Under hösten har läkare arbetat extra på lördagar för att beta av vårdköerna på flera vårdcentraler i länet.
– Vi saknar ungefär 72 läkare som är specialister i allmänmedicin, säger Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen.
Vårdcentralerna i Värmland upprätthöll förra året vårdgarantin sämre än rikssnittet. Endast 68 procent av värmlänningarna fick en medicinsk bedömning inom tre dagar efter att de kontaktat sin vårdcentral. Det är en bit under rikssnittet som ligger på 82 procent.
I höstas började flera vårdcentraler bemanna upp även på lördagar för att beta av vårdköerna.
– Flera vårdcentraler hade hamnat i samma situation. Problemet är att våra vårdcentraler är hyrläkarberoende, säger Marina Tuutma.
Vissa vårdcentraler kan inte ens locka till sig hyrpersonal. I höstas gjordes till exempel vårdcentralen i Likenäs om till en distriktssköterskemottagning, som NWT rapporterat om.
Tung arbetsbelastning
Det som driver läkare bort från vårdcentralerna är att arbetsbelastningen är för stor, enligt Marina Tuutma. I förlängningen känner många läkare att de inte kan garantera patientsäkerheten.
– Läkare ansvarar för alldeles för många patienter, det gör att tillgängligheten till vårdcentralerna blir sämre. Det skapar också en stor etisk stress för läkare när de ser att patienter behöver en tid som de inte kan ge. Det måste finnas en avgränsad lista för hur många patienter en läkare ska ansvara för, säger hon till NWT.
Hur många patienter kan en läkare på en vårdcentral klara av att hantera?
– Idag har läkare på vårdcentraler i Värmland i snitt 2 400 patienter var. En rimlig gräns är 1 000–1 500 patienter per läkare beroende på vårdtyngd, säger hon.
De närmsta åren förväntas även många pensionsavgångar.
– Inom några år kommer vi sakna minst hälften av alla 188 specialister som vi behöver. Det är väldigt oroande.
Listning på vårdcentral istället för läkare
Ett sätt att avgränsa arbetsbördan för läkare på vårdcentralerna är att lista patienter på specifika läkare. På så sätt kan man se till att läkare inte får fler patienter än vad de klarar av.
I dag finns ett aktuellt lagförslag om raka motsatsen – att patienter ska lista sig på en specifik vårdcentral, istället för på en specifik läkare. Det kommer enligt Marina Tuutma skapa långa köer på vårdcentraler med få läkare.
– Om vi inte får tag på någon hyrläkare så sitter jag som fast läkare med 9 000 patienter i knät. Det blir mitt personliga problem att hantera alla patienter som finns listade på Ruds vårdcentral. Men regionen själv har inte något ansvar, säger hon.
Att patienter inte får träffa läkare inom rimlig tid på vårdcentralen skapar en kedjereaktion i vårdsystemet, menar Marina Tuutma. En stor flaskhals blir akutmottagningen, där trycket redan är mycket hårt.
– Om patienternas problem inte utreds av läkare på vårdcentral så blir det en ohållbar situation. Då kommer patienterna söka sig till akuten och skapa en överbelastning där.
Vad behöver Region Värmland göra för att få fler läkare till vårdcentralerna?
– Det måste finnas en konkret kompetensförsörjningsstrategi, det saknar jag verkligen i Värmland. Man måste göra en analys och en plan för hur många specialister i allmänmedicin vi faktiskt behöver inom de närmsta åren och anpassa utbildningsplatser för det. De behöver också göra allt för att behålla de läkare vi har i dag.
Därför lämnade distriktssköterskan Cecilia Region Värmland för ett bemanningsbolag