Teimouri (L) kritisk mot regeringen: Helt fel att straffa kollektivet

Publicerad:
Arman Teimouri (L) kritiserar regeringen efter de presenterat nya restriktioner: De väljer kollektiv bestraffning istället för att fokusera på att få ovaccinerade att vaccinera sig. Foto: ALI LORESTANI/TT

Sverige inför nya restriktioner från och med onsdag. Detta berättade statsminister Magdalen Andersson (S) under en pressträff på onsdagen.

Restriktionerna är för breda och för ofokuserade, enligt Arman Teimouri (L).

– Man måste skapa incitament för de som är ovaccinerade att vaccinera sig, säger Värmlandsliberalen.

Det rör sig bland annat om bestämmelser kring krogar och resturangers öppettider, begränsningar i publik och sammankomster. Restriktionspaketet som regeringen presenterade under onsdagen motiverades av statsminister Magdalena Andersson (S) som en åtgärd för att minska trycket på vården.

Här är alla nya restriktioner i Värmland

Någon som vänder sig emot restriktionerna är Liberalernas Värmlandsrepresentant Arman Teimouri.

– I det här fallet lägger man fokuset helt fel. Fokus måste ligga på de ovaccinerade. Vi måste få fler att vaccinera sig och restriktionerna måste rikta sig till dem. Ska man minska belastningen på sjukvården är det de ovaccinerade man måste lägga fokus på. Majoriteten av alla som blir svårt sjuka är ovaccinerade.

”Inskränker på individens frihet”

Istället för att rikta sig till alla bör restriktionerna fokuseras mot de som ännu inte vaccinerat sig, säger Teimouri.

– Det borde vara regeringens och våra myndigheters fokus: hur kan vi få fler att vaccinera sig, vilka typer av restriktioner kan vi ha för att nå de ovaccinerade?

– Som det är nu inskränker man på den individuella friheten för väldigt många. Det är ungefär 80 procent av svenskarna som tagit sitt ansvar och fått två eller tre doser. Det här blir som en kollektiv bestraffning på samhället. Fokus måste vara hur vi kan få fler att vaccinera sig, hur vi kan öka incitamentet och öka kunskapen om vaccinet.

De ovaccinerades individuella frihet, trumfas den av allmännyttan?

– Det är klart att det går att vända det emot, men till saken hör att vi har 80 procent som tagit sitt ansvar både mot sig själva och samhället. Vi har levt med restriktionerna i två år och nu kommer ytterligare restriktioner som blir en kollektiv bestraffning, trots att det finns verktyg i regeringens verktygslåda i form av covidpass. Har man valt att inte vaccinera sig så måste man förstå att dina rättigheter inskränks. Har du vaccinerat dig så har du större möjlighet att röra dig fritt, precis som det är nu men det skulle kunna vara i större utsträckning.

Otydlighet kring nya restriktioner: ”Vad är det som gäller?”

Artikeltaggar

Arman TeimouriCoronavirusetPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare