Hoppa till huvudinnehållet

Rekordtryck på coronatest i Kristinehamn: ”Vi har aldrig tagit så mycket prover”

Publicerad:
Sandra Krogh som är apotekschef på Bojorten i Kristinehamn har sett ett ökat tryck på efterfrågan av coronatest.
Sandra Krogh som är apotekschef på Bojorten i Kristinehamn har sett ett ökat tryck på efterfrågan av coronatest. Foto: Madeleine Sandström

Efterfrågan för provtagning mot covid-19 har aldrig varit så hög i Värmland som den är nu. Egenprovtagningen blir snabbt fullbokad i Kristinehamn.

– Det är extremt högt tryck, säger Charlotta Nelsson, regionchefläkare och ansvarig för samordning av provtagning för covid-19 på Region Värmland.

Sedan omikron slog till i slutet på förra året har coronasmittan stigit markant i hela Värmland. Veckan före jul togs det drygt 10 000 prover i allmänhetens egenprovtagning, nyårsveckan var det nästan 11 000, och förra veckan var det uppe i drygt 13 000 prover i Värmland.

– Jag känner mig som en papegoja när jag säger det, men vi har aldrig tagit så mycket prover och ändå fortsätter det att öka, säger Charlotta Nelsson.

På provtagningsplatsen vid Björkvallen har det varit en intensiv period. Sedan veckan före jul har tiderna utökats vid Björkvallen.

– Det finns 162 tider att välja på varje vardag. Denna vecka är det redan fullbokat under måndagen och tisdagen. Måndagar brukar det alltid bli fullbokat i Värmland. Det brukar vara en stor efterfrågan efter helgen, säger hon.

80 tester per dag

På apoteket Bojorten där man kan hämta ut coronatester har det varit intensiva arbetsdagar för personalen sedan i julas. När trycket är som störst kan personalen få lämna ut cirka 80 covid-19 tester på en dag.

NWT Charlotta Nelsson, chefsläkare
NWT Charlotta Nelsson, chefsläkare Foto: Tommy Andersson

– Vi lämnar ut cirka 40 pcr-tester per dag för vi har inte möjlighet eller kapacitet att lämna ut fler. Sedan kan vi sälja 40 snabbtester per dag. Vi har mer och göra än vanligt, säger Sandra Krogh, apotekschef på Bojorten Kristinehamn och fortsätter:

– Det händer att andra kunder som ska handla och hämta mediciner får vänta på grund av att vi hanterar tester.

Flera gånger på en dag kommer det in kunder som vill hämta ut snabbtest eller pcr-test åt sig själva.

– De riskerar att sprida smitta. Det skapar oro för medarbetarna och hos andra kunder att de ska bli smittade. Det kommer många sjuka till ett apotek som ska hämta sina mediciner, som kanske har hjärtsjukdomar, cancer eller diabetes, säger Sandra Krogh.

Sandra Krogh berättar att det finns kunder som går in och vill köpa antigentest (snabbtest) trots att det ska vara ett ombud som ska göra det.
Sandra Krogh berättar att det finns kunder som går in och vill köpa antigentest (snabbtest) trots att det ska vara ett ombud som ska göra det. Foto: Madeleine Sandström

Apoteket Bojorten har som policy att neka de kunder som kommer in och ska hämta sin egna provtagning.

– Vi måste göra det. Man ska skicka ett ombud som hämtar och lämnar coronatestet, säger hon.

Hemleverans

De människor som inte har ett ombud kan beställa hemleverans som kommer och hämtar och lämnar provsvaret vid dörren.

– Vi har några enstaka tider varje dag. De är till för de som varken har bil och kan ta sig till en provtagningsstation, eller ett friskt ombud som kan hämta ut provtagningskit på apotek, säger Charlotta Nelsson.

Vad tänker du om att det är så hög smittspridning?

– Den här tiden på året finns det många virus som ger luftvägssymtom och som innebär att man behöver testa sig. Det är hög smittspridning av covid-19. Vi får vänta ut det. Det kommer en period när det går över. Just nu ser jag inte att trycket på provtagningen minskar, utan det ligger kvar på den höga nivån än så länge, avslutar Charlotta Nelsson.

Covid-19 tester

Pcr-test (Polymerase Chain Reaction) påvisar infektionen från coronaviruset inom en till tre dagar. Provtagningen görs med hjälp av en pinne, som är framtagen för att fånga upp viruset i svalget och näsan. Test har hög tillförlitlighet och kan påvisa små mängder virus, både tidigt och sent i smittspridningen.

Antigentest (snabbtestet) - Inom 10 till 30 minuter kommer ett svar om man har påvisad covid-19 smitta. Skillnaden mellan pcr-test och antigentest är att antigentest behöver en större mängd virus för att kunna påvisa covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att antigentest ska tas tidigt. Senast dag fem med symptom, för att det ska gå kunna fastställa en diagnos på covid-19.

Källa: Kronans apotek

Artikeltaggar

ApotekBjörkvallenCharlotta NelssonCoronavirusetKungsgatanPCR-testVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.