Olivia Bergström: Därför köade du i onödan på nyår

Publicerad:
Vad som inte är lika trevligt är de långa köerna utanför Systembolaget, skriver Olivia Bergström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vid en avreglering med krav på licens för alkoholförsäljning eller där aktörer inte får ha öppet på söndagar skulle inte alkoholförsäljningen öka alls, skriver Olivia Bergström.

Nyårsafton kännetecknas av firande med vänner och trevligheter. Vad som inte är lika trevligt är de långa köerna utanför Systembolaget i kylan. Där du dessutom behöver stå i onödan. Systembolaget bidrar nämligen varken till folkhälsan eller bättre utbud och service.

Systembolaget opinionsbildar på felaktiga grunder för deras monopol på alkohol. För några år sedan presenterades en studie de hade beställt av en grupp forskare. Enligt studien skulle ett avskaffande av monopolet innebära 1 400 fler alkoholrelaterade dödsfall och en ökning av alkoholkonsumtionen med 20 till 31 procent. Men det stämmer inte.

David Sundén, som är doktor i nationalekonomi, har i en rapport för Timbro visat att det bara finns vetenskapligt stöd för att alkoholmonopolet eventuellt minskar konsumtionen med 1 procent per år jämfört med en helt avreglerad marknad. Det vill säga en marknad där livsmedelsbutiker får sälja alkohol, även på söndagar. Det motsvarar en flaska vin per år och person. Vid en avreglering med krav på licens för alkoholförsäljning eller där aktörer inte får ha öppet på söndagar skulle inte alkoholförsäljningen öka alls.

Den alkoholrelaterade dödligheten har dessutom enligt Folkhälsomyndigheten minskat sedan 2006. Det trots att tillgängligheten ökat markant med bland annat ökade möjligheter att privatimportera alkohol, fler Systembolagetbutiker och hemleverans.

Ett annat argument för alkoholmonopolet är att Systembolaget erbjuder bättre utbud och service än vad en fri marknad skulle göra. Men när har staten någonsin erbjudit bättre utbud och service än marknaden? Inte när det kommer till tv, radio, taxi, telefoni, post eller bilbesiktningar. Det är svårt att se varför monopolet på just alkohol skulle vara ett undantag.

Tvärtom skulle fler specialbutiker på glesbygden kunna öppna med en avreglering. Effekten av att lokala bryggerier kan sälja alkohol är fler arbetstillfällen och en mer levande landsbygd, där man inte hänvisas till kommunens kanske enda Systembolag när man vill köpa vin till lördagsmiddagen.

Exempel på när en avreglering lett till bättre utbud är i Kanada där provinserna reglerar alkoholförsäljningen. Provinsen Alberta tillät på 1990-talet privata alkoholbutiker men inte livsmedelsbutiker att sälja alkohol. Vid avregleringen där livsmedelsbutiker fick börja sälja ökade utbudet. Fler positiva effekter till följd av avregleringen var ökade skatteintäkter och fler arbetstillfällen.

Alkoholmonopolet är inte motiverat. Däremot gör det planeringen inför nyår och andra högtider omständligare. Om du har glömt att köpa parmesan till pastan eller den där viktiga ingrediensen till efterrätten brukar det gå att lösa genom att snabbt åka till närmsta livsmedelsbutik innan gästerna kommer. Men har du glömt att köpa vin till middagen blir det svårare.

2021 borde vara det sista året du behöver köa i kylan utanför Systembolaget.

Olivia Bergström

Elev på SNB:s skribentskola

Artikeltaggar

AlkoholButikerFolkhälsaFolkhälsomyndighetenKanadaNyårSigneratSystembolagetTimbro

Läs vidare