Hoppa till huvudinnehållet

Nya operachefen på plats: ”Längtar efter att kavla upp ärmarna och sätta igång”

Publicerad:
Kjell Englund är ny chef på Wermland opera och har just börjat installera sig på chefsstolen.
Kjell Englund är ny chef på Wermland opera och har just börjat installera sig på chefsstolen. Foto: NWT Redaktion

Wermland operas nya chef Kjell Englund är nu på plats i Karlstad.

Hans främsta förhoppning inför kulturåret 2022 är att pandemin ska vara över, men ett av hans första beslut på nya jobbet var att ställa in en föreställning.

Ole Wiggo Bang lämnade posten som orkester- och operachef vid årsskiftet och ny på tjänsten är Kjell Englund, som närmast kommer från Umeå och ett arbete som koordinator vid Norrlands nätverk för musikteater och dans.

Kjell Englunds största önskan inför kulturåret 2022 delar han troligen med många:

– Jag önskar att pandemin kommer att vara över, så att vi kan möta vår publik som vanligt, eller åtminstone spela utan att ha restriktioner som gör att vi bara kan spela för några få. Jag önskar att pandemin släpper greppet om oss.

Turné ställs in

Han har redan som purfärsk på chefsstolen fått vara med om pandemigreppets följder. Föreställningen som Operan hade på CCC i Karlstad på trettondagsafton kommer inte att gå vidare till andra scener:

– Vi har tagit beslut om att ställa in trettondagskonserten i Karlskoga. De andra turnéorterna hade redan tackat nej och nu fanns det covid i nära anslutning till personal och det tar ju fem dagar innan man får säkra provsvar. Vi kan inte riskera vare sig orkestermedlemmarnas eller publikens hälsa. Säkerhet och hälsa går först nu, säger Kjell Englund.

Urpremiär i mars

Wermland opera har även flyttat fram föreställningen En Tangoresa, som skulle ha spelats i slutet av januari.

Nu håller alla tummar och tår för att satsningen på en helt ny opera, Eurydike, ska kunna ha urpremiär på Wermland opera som planerat i mars.

Längtar efter att kavla upp ärmarna

För nya opera-chefen handlar önskningarna och längtan inför 2022 också om att landa i sitt nya uppdrag.

– Att få komma igång och lära känna operan och medarbetarna, kavla upp ärmarna och sätta igång. Det ska bli roligt att lära känna alla. Jag har blivit så väl mottagen här och alla är så välkomnande.

Han blir operans nya chef: ”Scenkonsten kan förändra livet”Enig styrelse har höga förväntningar på nya chefen: ”Ska föra operan in i framtiden”

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlskogaKarlstadKjell EnglundMusikNöje/KulturNyårOle Wiggo BangOperaPandemiSamhälleTeaterVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.