Coronasmittan ökar i samhället ‒ i mellandagarna testade 79 personer positivt för covid-19 i Arvika kommun.
På onsdag är eleverna tillbaka efter lovet.
– Det har funnits en oro inför skolstart, säger Yvonne Mosling, ordförande för Lärarförbundet i Arvika.
De senaste veckorna har coronasmittan ökat i samhället igen. Under den sista veckan 2021 testade 79 personer positivt för covid-19 i Arvika kommun. Det är den högsta siffran sedan början av maj förra året.
Vårterminen i Arvika kommun börjar på onsdag. Lärarförbundet har på ett nationellt plan velat se att lärare och elever testas för covid-19 innan skolstart.
– Och att man ska göra allt man kan för att minska risken att få in smitta i skolan. Vi vet att huvudmännen, lärare och all personal gör allt man kan för att hålla avstånd, tvätta händer och sprita ‒ men det är trånga lokaler vi vistas i, säger Yvonne Mosling, Lärarförbundets ordförande i Arvika.
– Vi hade hoppats på att man skulle vilja göra mer i hela Sverige, att det kommer tydligare riktlinjer inför starten.
”Känns jättekonstigt”
Hon tar Norge som exempel.
– De har visserligen haft en annan strategi än Sverige genom hela pandemin, men där fick eleverna snabbtest med sig hem redan när de gick på lov. Det ska de ta innan de går tillbaka till skolan.
Det görs en massa andra smittskyddsåtgärder i samhället, konstaterar Yvonne Mosing.
– Och sen ska vi samlas utan att vara testade innan ‒ det känns jättekonstigt.
Hur är diskussionen lokalt bland era medlemmar?
– Det har funnits en oro inför skolstart. Man önskar att det görs så mycket åtgärder som möjligt och att lärare skulle ha blivit prioriterade för tredje dosen. Så det finns absolut en oro.
Hon är positiv till att undervisningen sker på plats i skolan.
– Många elever mår inte bra av att skolorna stängs. Det vi tycker är att man ska göra så mycket som möjligt för att ha det säkert.
Oro för skolstängning
Vid en stor sjukfrånvaro bland personalen finns risken att exempelvis en förskola får hålla stängt, konstaterar Yvonne Mosling.
– Vi hoppas att vi inte landar där.
Nu är många bland skolpersonalen vaccinerade och risken för att bli svårt sjuk är inte lika stor. Oron är i stället att det ska bli personalbrist om många är sjuka samtidigt.
– Oro för egen sjukdom har vi inte alls fått samma signaler om som för ett år sedan, säger Yvonne Mosling.
Hon fortsätter:
– De som jobbar med äldre barn och ungdomar kan ha en viss distansundervisning. Men i låg- och mellanstadiet, förskolor och fritidshem finns inte möjligheten på samma vis och barnen är i behov av att någon tar hand om dem på dagtid.