Insändare: Nationalism är omänskligt - lär av historien

Publicerad:
”När populism och lögner spreds som enkla förklaringar på det helvete som folket fick utstå, skapades en hjärntvättning och ur den kom koncentrationsläger och död”, skriver insändarskribenten. Bild från minnesdag vid Auschwitz Birkenau. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Från skotten i Sarajevo tog världshistorien en kallsup av nationalism och åsidosatte den fantastiska utvecklingen industrialiseringen berikat världen med.

Ultranationalisten som sköt Franz Ferdinand fällde den första dominobrickan. Sedan dog 10 miljoner i första världskriget och 20 miljoner blev skadade. Sedan följde Versaillesfreden som dukade för ännu ett världskrig tillsammans med andra inskränkta karaktärer såklart. Två världskrig som följd av nationalisms onyktra tillstånd till sanningen och verklighetsförankring, resulterade i mänsklighetens största misstag och sorg.

Finanskriser och ekonomisk instabilitet var en viktig faktor som spädde på den fruktansvärda utvecklingen. Okunskapen om förekomsten av olika människoarter, som var allmänbildning på 30-talet, gjorde det lätt för despoternas propaganda att få fäste i tankarna hos alltmer desperata folk i finanskrisens spår.

När populism och lögner spreds som enkla förklaringar på det helvete som folket fick utstå, skapades en hjärntvättning och ur den kom koncentrationsläger och död.

Nationalism hyllar enfalden samt skapar många fiender och går hand i hand med fascism. På senare år har nationalism ökat globalt. Viktor Orban i Ungern, Matteo Salvini i Italien, Marine Le Pen i Frankrike, Andrzej Duda i Polen, Donald Trump i USA, Jair Bolsonaro i Brasilien, Danskt folkeparti i Danmark, Fremskrittspartiet i Norge och såklart Sverigedemokraterna i Sverige och så vidare.

Enligt nya VoF-undersökningen (Vetenskap och Folkbildning) anser nästan varannan av de Sverigedemokratiska väljarna att det finns olika mänskliga raser med olika medfödda personlighetsegenskaper. Det är dubbelt så många som kristdemokraternas väljare som till cirka 23 procent tror detta och kom tvåa i undersökningen.

På frågan om ”homosexualitet ska ses som defekt?” så är nästan SD:s anhängare och KD:s anhängare på samma höga procent, cirka 15 procent - högst av alla partiernas rankning. SD som uttalat vill efterapa Ungern vill alltså se samma utveckling i Sverige som i Ungern. Ungern som tyvärr inte längre klassas som en demokrati enligt ny rapport från V-Dem-institutet (statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet). Nu senast var det Trump som hyllade Orban i Ungern.

Det är skrämmande och skamligt att nationalism lockar runt hörnet. Partier som livnär sig på nationalism är omänskliga.

Orolig för demokratin

Artikeltaggar

Donald TrumpFremskrittspartietGöteborgs universitetInsändareJair BolsonaroKDUMarine Le PenSverigedemokraternaViktor Orbán

Läs vidare