Hoppa till huvudinnehållet

Bortskänkes: 2000 böcker från boksamlande eldsjälar

Publicerad:
Cirka 2000 böcker från Eva och Kjell Fredrikssons dödsbo skänks bort på Gjuteriet i Karlstad. Olof Myrin och Carlgöran Holm organiserar det generösa bokprojektet.
Cirka 2000 böcker från Eva och Kjell Fredrikssons dödsbo skänks bort på Gjuteriet i Karlstad. Olof Myrin och Carlgöran Holm organiserar det generösa bokprojektet. Foto: Lena Richardson

Paret Eva och Kjell Fredriksson var eldsjälar inom Karlstads kulturliv och notoriska boksamlare. Båda gick bort under 2021 och lämnade en anslående boksamling efter sig.

– Det var ju överväldigande när man kom upp där, säger Carlgöran Holm om parets bostad.

Nu skänks 2000 av böckerna bort på Gjuteriet i Karlstad.

Under sina respektive yrkesliv var Eva Fredriksson bibliotekarie och Kjell Fredriksson kulturchef. Också på fritiden, och senare som pensionärer, var de i högsta grad aktiva inom det lokala kulturlivet. Kjell Fredriksson var bland annat engagerad i Frödingsällskapet, Karlstads humanistiska förening och Värmlands idrottshistoriska förening. Eva Fredriksson var med i Värmländska akademien och Föreningen Värmlandslitteratur.

Båda älskade böcker. När de 2021 gick bort, med en kort tids mellanrum, lämnade de efter sig ett tungt arv i form av en gigantisk samling böcker. Carlgöran Holm har en kvalificerad gissning om antalet:

– Jag uppskattade det till ungefär 15 000 böcker, säger han.

Eva och Kjell Fredriksson hade uppemot 15000 böcker hemma. Nu skänks cirka 2000 av dem bort till allmänheten, via bokhyllor i entrén på Gjuteriet i Karlstad.
Eva och Kjell Fredriksson hade uppemot 15000 böcker hemma. Nu skänks cirka 2000 av dem bort till allmänheten, via bokhyllor i entrén på Gjuteriet i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Två lägenheter med böcker

Han och Kjell var bekanta via Humanistiska föreningen och därför tog han kontakt med Kjells dotter Lisa, som bjöd in honom till parets lägenhet. Där, i en fyra, fanns fullt med bokhyllor, men i våningen under fanns också en välfylld enrummare:

– Om det var mycket böcker däruppe var det inget emot vad det var där. Det var inte bara det att det var längs väggarna, det var hela golvet fullt med kassar. Och när vi tyckte att vi sorterat och plockat ut det vi ville ta med oss, frågade Lisa ”vill ni följa med upp på vinden?”. Där var nog mellan 30 och 50 kassar till, fulla med böcker.

Vad tänkte du när du såg alla dessa böcker?

– Wow! Han har till och med mer än jag! säger Carlgöran Holm. Men det är väl det att de var två stycken som bägge var väldigt intresserade av böcker och litteratur. Det var ju överväldigande när man kom upp där.

Samlade brett

Samlingen vittnar om ett brett kulturellt intresse:

– Där finns skönlitterära böcker, poesi, historia, medicin, astronomi, filmer, böcker om Dalsland, en hel hylla full med Fröding, citat och aforismer, räknar han upp.

Delar av parets boksamling har redan skänkts till föreningar och även två antikvariat i Karlstad har fått hämta böcker. Nu fyller cirka 1500 böcker från Fredrikssons sex höga bokhyllor i entrén på Gjuteriet i Karlstad.

– Vi har fått löfte om att ha hyllorna där under januari, februari och mars, säger Carlgöran Holm.

Fri plockning

Det som är kvar sedan kommer att få flytta in till ”Det obrända biblioteket”, som finns på Gjuteriet sedan tidigare, fyllt med böcker som räddas från att eldas upp efter att ha rangerats ut från bibliotek.

Café Gjuteriet öppnar officiellt efter helgerna nästa måndag och från och med då är det fri plockning också i Fredrikssons-samlingen.

Olof Myrin och Carlgöran Holm organiserar bokprojektet och tipsar om att det finns en hel del guldkorn i hyllorna.
Olof Myrin och Carlgöran Holm organiserar bokprojektet och tipsar om att det finns en hel del guldkorn i hyllorna. Foto: Lena Richardson

– Nu bjuder vi in alla som är läsintresserade att komma och titta. Vi har inte sorterat dem mera än i skönlitteratur och annat. Skälet är att vi tror och hoppas att man ska gå och titta och eventuellt upptäcka något man inte tänkt att man skulle var intresserad av. Man tittar, man väljer och man tar, säger Carlgöran Holm.

Bara en regel

Egentligen finns bara en enda regel:

– Att har man hämtat en bok här får man inte lämna tillbaka den! säger Carlgöran Holm. Poängen med böcker är att de ska läsas. På ett sätt tycker vi att det här är bästa sättet att hedra Eva och Kjell: att ge var och en möjlighet att ta del av och läsa deras böcker.

Vad tror ni att de själva skulle tyckt om initiativet?

– Jag är övertygad om att de tycker att det är trevligt, roligt, bra och folkbildande projekt, säger Carlgöran Holm.

Grundregeln för bokprojektet är enkelt: titta, välj och läs. Den som har möjlighet uppmanas att ge ett bidrag till Läkare utan gränser som tack.
Grundregeln för bokprojektet är enkelt: titta, välj och läs. Den som har möjlighet uppmanas att ge ett bidrag till Läkare utan gränser som tack. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BibliotekCafé GjuterietCarlgöran HolmHerrhagenKarlstadKarlstads Humanistiska FöreningKjell FredrikssonLäkare utan gränserLitteraturNöje/KulturOlof MyrinSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.