Kvar i Dakartoppen trots tappad timme: "Vilken galen dag"

Publicerad:
Sebastian Eriksson hade en jobbig söndag i Dakarrallyt och tappade över en timme på täten i klassen. Foto: Dakar.com

Sebastian Eriksson behåller andraplatsen i Dakarrallyt, men tappade mycket tid under en riktigt tuff söndag i Saudiarabiens terräng.

– Den här sträckan var inte snäll mot oss, säger värmlänningen.

Vi fick tag i Sebastian Eriksson på telefon dagen innan i huvudstaden Riyadh. Det var tävlingens första vilodag sedan starten den 1 januari.

Den 29-årige Dakardebutanten, som kör lättviktsklassen T3 (prototyper) för Mattias Ekströms team EKS South Racing och har nederländaren Wouter Rosegaar som kartläsare, var mycket nöjd med färden så långt.

– Det har gått över förväntan. Jag har ju ingen direkt erfarenhet och mycket att lära.

Är det som du trodde?

– Både ja och nej. Jag visste att det var långt, men inte såhär långt. Jag är van rallycross och då kör man i fyra minuter. Här är en sträcka fyra timmar. Men det är kul och helt klart har jag fått blodad tand.

Han var 23 minuter från ledning och nästan två timmar före trean, men vågade inte ta ut något i förskott.

– Det är långt kvar och terrängen är väldigt tuff. Lätt att göra misstag och att bilen går sönder. Kan hända mycket för både mig och de andra.

Vad rätt han skulle få när rallyt fortsatte på söndagen med den sjunde sträckan (av tolv), totalt 701 kilometer varav 402 SS från Riyadh till Al Dawadimi.

Sebastian Eriksson har varit sämst femma på alla sträckor utom den senaste.
Sebastian Eriksson har varit sämst femma på alla sträckor utom den senaste. Foto: South Racing/EKS

Sebastian Eriksson hade radat upp topplaceringar på de tidigare sträckorna (3, 3, 3, 5, 3, 4), men hamnade nu på 16:e-plats, en timme och 13 minuter efter sträckvinnaren Seth Quintero, USA.

Han berättar själv om vedermödorna:

– Tidigt på dagen förlorade vi framhjulsdriften och lite senare var vi tvungna att byta en av de bakre drivaxlarna. Sen förlorade vi också frambromsarna. Vi tog inga risker utan körde bara för att ta oss tillbaka, men 15 kilometer från mål fick vi problem igen med en drivaxel. Som tur var stannade Fernando Alvarez och gav oss sin reservaxel, så vi lyckades slutföra sträckan med drivning på ett hjul. Vilken galen dag, men det är en del av Dakar. Man vet aldrig när det ska slå till.

”Vilken galen dag”, säger Sebastian Eriksson om söndagens sträcka.
”Vilken galen dag”, säger Sebastian Eriksson om söndagens sträcka. Foto: South Racing/EKS

Sammanlagt är han ändå kvar på andra plats, men hela en timme och 24 minuter bakom teamkamraten Francisco "Contardo" Lopez, Chile, som var fyra på sträckan. Trean, sträcktvåan Cristina Gutierrez Herrero, Spanien, tog in en timme på Eriksson och är nu 50 minuter efter.

Al-Attiyah leder

I bilklassen är trefaldige mästaren Nasser Al-Attiyah, Qatar, kvar i totaltoppen. Han kom tvåa på sträckan, 5.26 minuter bakom fransmannen Sebastien Loeb, som är tvåa sammanlagt. 45 minuter skiljer. En annan rallyvärldsmästare var trea, Carlos Sainz, Spanien.

Mattias Ekström, med juniorvärldsmästarföraren Emil Bergkvist som kartläsare, körde in på åttonde plats, knappt 15 minuter från täten. I sammandraget är svenskduon på 13:e plats, nästan tre timmar efter Al-Attiyah.

Elgh hänger med

I klassen classic åker racinglegendaren Eje Elgh från Karlskoga tillsammans med Alexander Elg. Duon var 38:e på sträckan i det stora fältet på 138 deltagare och ligger 30:e sammanlagt. Fransmannen Serge Mogno leder.

Dakarrallyt fortsätter på måndagen med den allra längsta sträckan, 830 kilometer från Al Dawadimi till Wadi Ad Dawasir.

Inte hört om hotet

I fredags kom nyheten att franska regeringen överväger att avbryta Dakarrallyt efter att en franske förare skadades i en explosion veckan före i den saudiska staden Jeddah. Åklagare utreder explosionen som en terrorhandling medan saudiska myndigheter hävdat att det inte finns någon brottsmisstanke bakom den.

Sebastian Eriksson har inte fått någon information om att rallyt riskerar att stoppas.

– Jag har inte hört något alls om det, ingen säger något. Men det tycker jag verkar konstigt i så fall, då borde de ha satt in det tidigare än när halva tävlingen har gått, säger han.

Rallyt flyttade från Afrika för att bland annat undvika ökenpirater, och strapatserna är tydligen mindre. Inte ens övernattning i beduintält gäller längre.

– Mekanikerna sover i tält, men vi har lite lyxigare och sover i husbil, säger Sebastian Eriksson.

Artikeltaggar

DakarrallytMattias EkströmRallySebastian Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare