Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Ett bra dåligt spelår

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Du lär få leta länge för att hitta en person som på fullt allvar, utan ironi, skulle hävda att 2021 var ett riktigt höjdarår. Pandemin färgade på det mesta, utöver allt annat sedvanligt elände som oroar och tynger folks axlar. Även det som har potential att ge oss respit från den bistra vardagen påverkas – som kultur- och nöjesutbudet.

Det är när man inte längre kan göra de små sakerna, som att gå på bio eller en konsert, som man verkligen börjar sakna dem. Spela tv- och datorspel kunde vi dock göra, och mycket riktigt har spelandet ökat rejält under pandemin. Men samtidigt var spelåret 2021 något av en besvikelse. I alla fall om man ser till mängden lyckade storspel.

Det släpptes för all del väldigt många spel, för det är bara så det är numera. Även ett dåligt år är blotta mängden spel som släpps på de olika plattformarna direkt löjlig. Särskilt på Steam är floden av nya spel absurd, men konsolerna får sin beskärda del av så kallad shovelware (billigt skräp), som kan göra det svårt att sålla och hitta guldkornen. Särskilt när guldkornen är små och inte så omskrivna. De stora spelsläppen 2021 var ovanligt få, och flera av dem var sämre än jag hade hoppats – som det förvisso ganska underhållande men också ojämna Deathloop.

Bland de mindre spelen fanns det dock som sagt gott om fina små juveler. Även om temat för spelskörden i år var kvantitet snarare än kvalitet, så innebär det enorma utbudet att även ett fattigt spelår döljer oanade rikedomar för den som orkar gräva lite. Spel som det kreativa och ständigt överraskande kortspelet Inscryption, det sympatiska och otroligt väldesignade rollspelet Wildermyth, strategipärlan Old World, den akrobatiska actionrökaren Severed Steel, det musikaliska själasökarspelet The Artful Escape, science fiction-deckaren Lacua och det fullständigt vansinniga och medvetet smaklösa Cruelty Squad är bara några exempel. Det finns många fler glimrande små pärlor som har lyft upp ett i övrigt ganska grått 2021. På ett sätt är det trösterikt att även en besvikelse till spelår som 2021 ändå kan vara så pass bra. Det gör oron inför 2022 mindre. Även om de stora titlarna, som det hett efterlängtade Elden Ring som släpps i februari, skulle floppa så kan vi nog räkna med att guldkornen finns där i spelmyllan. Vi får bara se till att fortsätta gräva efter dem.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKrönikorNöje/KulturSpelSpelutveckling