Hoppa till huvudinnehållet

Smittskydd Värmlands rädsla inför skolstarten: ”Farlig situation”

Publicerad:
På måndag öppnar skolorna igen efter jullovet.
På måndag öppnar skolorna igen efter jullovet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På måndag återvänder tusentals elever till skolan efter jullovet.

Smittskydd Värmland stora oro: Snabbtester i stället för vanliga tester.

– Det är ett stort problem vi ser, säger smittskyddsläkaren Anna Wimmerstedt.

Smittspridningen är all time high i Värmland, enligt regionens siffror. Och nu när skolstarten närmar sig kommer många nya kontakter att uppstå.

Innan jullovet hade flera skolor i länet smittspridning bland elever och klasser fick gå på distans.

Så är coronaberedskapen inför skolstarten: ”Har provtagnings-kit på plats”

Smittskydd Värmland medger att det finns risker med skolstarten, men påpekar samtidigt vikten av att hålla skolorna öppna.

– Nationellt har man kommit fram till att det finns andra restriktioner som gör mer effekt än att begränsa barnens skolgång. Vi vill inte stänga skolor om vi inte behöver, säger den biträdande smittskyddsläkaren Anna Wimmerstedt.

– Den största smittspridningen i Värmland just nu är bland unga vuxna och inte skolbarn, tillägger hon.

Skolstart vid rekordsmitta – undervisningsform pausas i Karlstad

Men kan inte skolstarten leda till en ytterligare ökad smittspridning?

– Vi vet att smittan i landet går upp väldigt stort. Vi förväntar oss det oavsett om skolorna öppnar eller ej. Det i sig är inte tillräckligt för att barnen inte ska få gå i skolan.

Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare Region Värmland.
Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Viktigast av allt, menar hon, är att de som kan vaccinera sig gör det – och att alla som blir sjuka stannar hemma. Även andra åtgärder som att undvika större samlingar på skolorna är viktiga.

”Vi ser en hel del av det”

I samband med skolstart är det vanligt att även andra infektioner sprids.

Efter stora smittorekordet – här är de hårdast drabbade kommunerna i Värmland

Provtagningsrekommendationerna som gäller nu är att i stort sett alla som får symtom ska testa sig, samtidigt som egenprovtagningen i länet redan är belastad. Förra veckan slogs rekord.

Kan det bli ett för högt tryck?

– Vi har en väldigt väl fungerade provtagning och vi kan fortfarande till stor del ge svar dagen efter. Men det är klart att provtagningen kan bli belastad med fler vanliga förkylningar.

Det som bekymrar Smittskydd Värmland är dock om snabbtester – som man kan köpa på till exempel apotek – kommer att börja användas hemma när barnen blir sjuka.

– Det är en farlig situation om man tar ett snabbtest som visar negativt, fast att man har covid-19, och sedan rör sig i samhället, säger Anna Wimmerstedt.

Två nya covid-19-patienter på iva – 609 nya fall i Värmland

Detta förekommer allt oftare i Värmland, förklarar hon.

– Vi ser en hel del av det. Det är ett stort problem. Det är därför det, med fler anledningar, är så viktigt att man är hemma om man har symtom och testar sig, även om det skulle ta lite längre tid. Vi ser över vår provtagningskapacitet hela tiden.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.