Hoppa till huvudinnehållet

Ser vi inte hotet om krig i vår region komma?

Publicerad:
Risken är som jag ser det för att kriget mellan Ryssland och Ukraina ska eskalera än mer nu, skriver Tor Nilsson. (Bild på rysk truppövning i Rostovregionen.)
Risken är som jag ser det för att kriget mellan Ryssland och Ukraina ska eskalera än mer nu, skriver Tor Nilsson. (Bild på rysk truppövning i Rostovregionen.) Foto: AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ryssland har i dag ställt krav på USA och Nato som i praktiken innebär ett stort militärt tillbakadragande gällande västalliansens styrkor i Europa, skriver Tor Nilsson.

Sverige är i dag inte medlem av försvarsalliansen Nato, vilket jag anser vara olyckligt. Detta med tanke på den utveckling som vi ser sker i vårt närområde.

Jag kommer nu att beskriva vilka risker som jag ser och som nu blir allt starkare vad gäller en militär konfrontation i Ukraina. Ryssland mobiliserar sina militära styrkor och har stora truppansamlingar vid gränsen till Ukraina.

Ryssland har i dag ställt krav på USA och Nato som i praktiken innebär ett stort militärt tillbakadragande gällande västalliansens styrkor i Europa samt att de ska upphöra med gemensamma övningar med Sverige och Finland. Syftet är naturligtvis att Ryssland vill ha full kontroll över sitt närområde på Sveriges och övriga Europas bekostnad.

Delar av Sveriges landområde har betydelse för Ryssland och Gotland är ett av dessa då ön har ett mycket strategiskt värde. En amerikansk general menade att ön är som ett stort hangarfartyg. Genom att norra ishavet har öppnat sig på grund av klimatförändringarna, så är denna del oerhört intressant för stormakterna. Området är ju runt på naturresurser.

Så skriver du en debattartikel

Ryssland vill ha full kontroll över detta och vill därför försvåra för västmakterna att försvara de områden som tillhör väst och som ligger på internationellt vatten vid en eventuell konflikt. Gotland utgör då en viktig del då man med missiler kan nå Atlanten och norska havet med mera. Räckvidden blir betydligt bättre för den som har tillgång till ön. Luftrummet har man också kontroll över.

Vi måste därför lära oss av vår historia och se hur Ryssland fungerar innan de agerar militärt. De sätter en enorm press mot sin motpart genom att ställa orimliga krav på dem som den inte kan gå med på. Då får Ryssland en förevändning att slå till.

Risken är som jag ser det för att kriget mellan Ryssland och Ukraina ska eskalera än mer nu. Ryssland ställer krav på Nato och USA gällande den militära situationen i Nordeuropa, där Sverige och Finland ingår, och de vet att motparten inte kan gå med på dessa krav. Ryssland får då skäl för att agera militärt. Det är en medveten taktik och så har Ryssland historiskt agerat tidigare.

1939 ställde Ryssland/Sovjet orimliga krav på Finland som den sistnämnde inte kunde acceptera. Detta visste ryssarna och syftet var ju naturligtvis att få skäl till att agera med militära krafter emot våra nordiska grannar i öst. Risken nu anser jag är överhängande att historien upprepar sig.

Vi ser det framför oss hur Ryssland mobiliserar sina styrkor i vårt närområde. Gotland ligger ett stenkast från Ryssland och är en mycket strategisk ö. Genom att vi inte är med i Nato kan liknade orimliga krav ställas mot oss gällande tillgång till Gotland, från Ryssland så som de gjort tidigare mot Finland och nu mot Nato och USA.

Jag anser att risken är stor att Putin först agerar mot Ukraina och sedan emot Sverige med tanke på Gotland. Varken Sverige eller Ukraina är ju medlemmar i Nato och risken att Nato kommer att dra sig för att agera militärt mot Ryssland är stor så länge han inte angriper ett Nato-land.

Sverige hinner inte bygga upp den försvarsmakt som vi idag behöver för att kunna stå emot en attack emot Gotland. Vi måste då med alla medel försöka göra allt för att värna om vårt territorium och då måste vi än mer i dag bygga upp vårt försvar samt vara en del av Nato.

Tor Nilsson

Moderat sympatisör

Artikeltaggar

ArktisDebattFinlandFörsvaretGotlands länNatoRysslandSäkerhetspolitikUkrainaUSAVladimir Putin